Slovenija
23 ogledov

Pirova zmaga ne prinese zmagovalcev

Politika je enaka igri šaha - zmaguje tisti, ki ima najboljšo strategijo in lahko predvidi čimveč nasprotnikovih potez ter njihovo sosledje. In kot v igri šaha, tudi v politiki ne moreš narediti poteze in nato prišakovati, da bo vse ostalo, kot je bilo pred njo.

Manca Borko | Avtor: Boštjan Tacol Boštjan Tacol
Jankovićevi pozivi Bratuškovi, ki mu je včeraj pod težo čustev le stežka sledila na oder, da naj ostane predsednica vlade in da naj ostane vse, kot je, so zato bili res le pesek v oči. Zoran Janković je dobil, kar je hotel. Zmago. Cena mu pravzaprav ni bila pomembna. Plačali jo bomo tako ali tako državljani, ki živimo v državi, kjer vladajoča stranka zruši svojo lastno vlado.

Če bi Alenka Bratušek ostala predsednica vlade z Jankovićevo zanko okoli vratu, bi to zanjo pomenilo politični in karierni samomor. Nenazadnje je res, kar je rekla sama - ne more vladati, če nima najprej zaupnice svoje stranke. Če bi ostala, bi bila s tem samo še marioneta v Jankovićevih rokah. A včeraj ni bila poražena in ponižana samo Bratuškova, ampak je suverenost izgubila tudi njena vlada.

Čeprav se lahko v politiki pod težo interesov marsikaj spremeni, so glede na potezo Gregorja Viranta predčasne volitve pred vrati. Zelo verjetno pa bodo lahko tam volivci sami izbirali med Bratuškovo in Jankovićem. Janković bo na njih nastopil s Pozitivno Slovenijo, Alenka Bratušek pa s kakšno drugo stranko. Igor Šoltes, ki bo s svojim Verjamem že nastopil na evropskih volitvah, je nenazadnje skoraj postal njen minister za zdravje.

Iz celotne zgodbe bi lahko po tem scenariju Bratuškova izšla vsaj kot moralna zmagovalka. Slovenci smo ze pri Borutu Pahorju dokazali, da odpuščamo in da nam ni tuje simpatiziranje s poraženci polčasa.

Komentarjev 2
  • Pepe1 15:01 27.april 2014.

    Jankovič bi moral že davno biti v zaporu ne da dela gužvo v Sloveniji sedaj pa imamo ko smo uvažali črnogorce za delat so zanič za gužvo pa odlični

  • kukin 13:31 26.april 2014.

    Ta moment zelo cenim Viranta, Rjavca in Lukšiča. Alenke mi je pa žal, da je ostala na cedilu...