Slovenija
76 ogledov

Pisarne ostale skoraj prazne

Blaž Pesjak, predsednik uprave Merkurja, ne pričakuje zapletov pri izplačilu odš Žurnal24 main
Merkur. Okoli sto presežnih delavcev včeraj prejelo odpovedi. Največ, kar dve tretjini, v Celju.

Celje, Kranj. Natanko 102 zaposlenima so včeraj v Merkurju vročili pričakovane odpovedi pogodb o zaposlitvi.

Odpoved ne vsem
Presežni delavci. 4. marca letos so bili presežni delavci obveščeni o odpovedih. Na seznamu presežnih delavcev je 141 imen, odpovedi pa vsem, zaradi različnih oblik zaščitenosti, niso izročili. V skupini Merkur (Merkur, Mersteel, Big bang) je bilo 28. februarja zaposlenih 3.656 ljudi.

Največ, in sicer kar dve tretjini zaposlenih, jih je odpovedi prejelo v Celju, preostali v Naklem. "Gre za uresničevanje programa presežnih delavcev. Druga odpuščanja za zdaj niso predvidena," so zagotovili v Merkurju.

Odpravnine bodo
"Za zdaj je to zadnji ukrep na področju racionalizacije," je odpuščanje komentiral Blaž Pesjak, predsednik uprave Merkurja, kjer so za odpravnine in odškodnine rezervirali 1,5 milijona evrov. "Za odpravnine bomo namenili dobrih 900 tisoč evrov, preostalo bo namenjeno odškodninam," so pojasnili v Merkurju, kjer pa niso več črnogledi. "Prodaja se povečuje. Februarja smo zabeležili 12 milijonov evrov prihodkov, marca računamo, da jih bo 17, aprila bi lahko prvič poslovali pozitivno," je optimističen Pesjak.

Poslavljali so se
Najbolj žalostni so bili včeraj v Celju, kjer je odpovedi prejelo kar 69 od 84 zaposlenih, kar pomeni, da bo večina pisarn od zdaj praznih.

"Vedeli smo, da se bo to zgodilo, pa smo vseeno upali, da se ne bo. Po 20 letih službe nimam veliko upanja, da bom kmalu našla novo," nam je zaupala delavka, ki se je včeraj s cmokom v grlu poslovila od sodelavcev in sodelavk, ki še ostajajo.

Zavrnili delo v Naklem
Kot je dejala Mateja Tavčar, predsednica sindikata Merkur Group, so 29 ponudili delo v Naklem, a se jih je za to odločilo le pet. "Po svoje jih razumem, saj so med njimi tudi mamice z malimi otroki, ki bi jim vsakodnevna vožnja vzela preveč dragocenega časa," je še dejala Tavčarjeva.

"Mi smo za to vedeli od lanskega poletja, danes je ta saga dobila le epilog," nam je povedala Metka Lešer, ena od sindikalnih zaupnic, ki v Celju za zdaj ostaja. Kot pravi, pa je vesela, da so vsem zagotovili vsaj odpravnine. Tavčarjeva je zanikala, da bi v kratkem odpuščali tudi v maloprodaji in skladišču. "Če se bodo razmere izboljšale, bomo spet zaposlovali, prednost pa bodo seveda imeli naši nekdanji delavci," je zatrdila Tavčarjeva. A Lešerjeva o tem dvomi: "Če bodo, bodo zaposlovali v Naklem, v Celju zagotovo ne."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.