Slovenija
32 ogledov

Piše se čistejša zgodovina

Čistilne akcije se bodo lotili na približno 7000 divjih odlagališčih. (Foto: Žur Žurnal24 main
Začela se je največja čistilna akcija v zgodovini Slovenije. Vseslovenski okoljski akciji naj bi se pridružila približno desetina vseh državljanov, ki v sončnem vremenu čistijo Slovenijo.
Po napovedih Agencije RS za okolje bo dopoldne še oblačno, popoldne pa sončno z občasno oblačnostjo, obstaja tudi minimalna možnost za kakšno ploho, temperature pa bodo med 15 in 20 stopinjami Celzija. Več o vremenu si preberite na našem vremenskem portalu.

Vreme je danes naklonjeno vseslovenski čistilni akciji Očistimo Slovenijo v enem dnevu, ki se je pričela ob deveti uri, trajala pa bo predvidoma do 14. ure. Akciji se je uradno pridružilo okoli 120 tisoč prostovoljcev, organizatorji jih pričakujejo še enkrat toliko.

S skupnimi močmi nad smeti
Prostovoljci so se zbrali na približno 3000 zbirnih mestih. Očistili bodo okoli 7000 divjih odlagališč odpadkov po Sloveniji in nabrali okoli 20 ton različnih odpadkov in jih tudi ločili. Zbrane odpadke bodo prostovoljci s traktorji in avtomobilskimi prikolicami vozili na 1200 zbirnih točk, organizatorji pa pričakujejo približno pet tisoč vozil. V akciji bodo sodelovale tudi nevladne organizacije, slovenska  vojska, policija, gasilci, lovci, skavti, taborniki, šole, lovci in mnogi drugi.

Tukaj si lahko ogledate zbirna mesta za prostovoljce.

Z akcijo želijo Ekologi brez meja zmanjšati število divjih odlagališč in bolj ozavestiti prebivalce za ločevanje odpadkov.  Častni pokrovitelji projekta so predsednik republike Danilo Türk, predsednik DZ Pavel Gantar in predsednik vlade Borut Pahor. Premier je poudaril, da mora biti Slovenija najprej čista, da bo tudi atraktivna. "Naša država je polna plastenk in divjih odlagališč. Nekaj mora v smeri čiste države narediti država sama, nekaj pa tudi vsak posameznik," je poudaril premier.

Projekt se zgleduje po estonski akciji, ko je 3. maja leta 2008 v enem dnevu 50 tisoč prostovoljcev v petih urah počistilo 20 tisoč ton odpadkov. Na takšno akcijo se trenutno pripravljajo še v sedmih evropskih državah, leta 2012 pa je predvidena vsesvetovna akcija, ki bo v tem okoljskem cilju združila večino držav.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.