Slovenija
11 ogledov

Piska, če starši ne plačajo položnice

jedilnica Shutterstock
Ministrstvo bo preučilo uporabo alarmov v šolskih jedilnicah.

Poslanka PS Barbara Žgajner Tavš od ministra za izobraževanje, znanost in šport Jerneja Pikala pričakuje, da bo ministrstvo ob objavi informacije, da imajo nekatere šole v jedilnicah alarm, ki piska, če starši ne plačajo položnice, nemudoma ukrepalo. Minister je na Twitterju napovedal, da bodo zadevo preučili in ustrezno ukrepali.

Današnje Delo piše, da se učenci pred kosilom evidentirajo s ključki, ki piskajo, če starši niso plačali položnice. Ker glasno piskanje izpostavi otroka, so o tem obvestili varuha človekovih pravih in tudi informacijsko pooblaščenko, so še zapisali v časopisu. Ena od mam je namreč povedala, da so otroci ob piskanju zaznamovani in diskriminirani, spodbuja se tudi socialno razločevanje in vrstniško nasilje.

Sistema ne namerava izklopiti

Če alarm piska, mora otrok v tajništvo, kjer dobi potrdilo, da lahko kosi. Starši učencev IV. osnovne šole Celje so to temo odprli tudi na svetu staršev, kjer naj bi jim ravnateljica Nevenka Matelič Nunčič povedala, da sistem deluje, saj imajo na ta način manj dolžnikov in ga ne nameravajo opustiti.

Tudi za Delo je ravnateljica povedala, da sistem ni sporen, saj je kosilo nadstandardni program in starši podpišejo pogodbo, alarm pa ne piska takoj po zapadlosti računa. Najprej staršem pošljejo opomin in počakajo do konca meseca, šele nato se vklopi alarm. Prav tako imajo starši dovolj možnosti za rešitev morebitnih težav s plačilom, je dodala.

Svetovalka varuha človekovih pravic Liana Kalčina pa meni, da je sistem morda zelo učinkovit, a ni primeren. Ravnateljici so predlagali, naj sistem preuredi tako, da otroci ne bodo javno izpostavljeni in ožigosani. V uradu informacijske pooblaščenke pa so potrdili, da vodijo inšpekcijski postopek, ugotovitve bodo znane čez približno mesec dni. Nataša Pirc Musar je za Svet na Kanalu A sicer povedala, da upa, da bo ravnateljica sama izklopila sistem. Če ne, ga bo izklopil njen urad, je zagrozila Pirc Musarjeva.

Zaradi alarma otroci diskriminirani

Da imajo lahko posledice revščine pri otrocih mnogotere posledice, med drugim jih sošolci lahko izločijo, opozarja tudi poslanka PS. Zato je sistem elektronskega nadzora popolnoma nesprejemljiv, je zapisala v poslanski pobudi ministru Pikalu. Od ministrstva pričakuje, da bo glede spoštovanja otrokovih pravic in njihovega dostojanstva podalo jasna navodila vsem vzgojno-varstvenim zavodom.

Takšno javno izpostavljanje otrok je namreč po njenem mnenju izrazit pokazatelj kršenja otrokovih pravic in znak javne diskriminacije na javni šoli na osnovi socialnega statusa.

Komentarjev 35
  • drmr1980 09:06 07.marec 2014.

    vidim ja, samo možgani pa očitno niso dobili potrebnih substanc za rast in razvoj...

  • Presvetli 08:46 07.marec 2014.

    ++++++++++++++

  • Presvetli 08:43 07.marec 2014.

    Petra,za to kar si slišala ni opravičila,da so se spravili na otroke.RAZUMEŠ TI,DA OTROCI Z NEPLAČILOM NIMAJO NOBENE VEZE,ALOOOO TU TU TU.