Slovenija
33 ogledov

Piskra v Ruše ne bo?

Tone Vogrinec meni, da bi bila izgradnja proge Pisker priložnost za razvoj turiz Žurnal24 main
Univerzijada. Do dogodka manj kot 700 dni, finančne in investicijske konstrukcije pa še ni.
Lepo vas prosim, kje pa naj dobimo denar še za univerzijado, če sredstva stežka zagotavljamo že za pokrivanje vseh starih projektov prejšnjega župana?
Uroš Štanc

V največ dveh tednih bosta znana točen načrt investicij in finančna konstrukcija za univerzijado 2013 v Mariboru,” je za Žurnal dejal Tone Vogrinec, predsednik organizacijskega odbora največjega študentskega zimskega dogodka čez slabi dve leti v Mariboru.

Zadnja usklajevanja?

Visokoleteči načrti, da naj bi Maribor s partnerskimi mesti v univerzijado vložil kar 250 milijonov evrov, so zdaj veliko skromnejši. Vogrinec je dejal, da bi lahko vse investicijske projekte, ki so si jih zadali, izpeljali s 40 milijoni evrov, še okoli deset milijonov pa bi jih stala organizacija dogodka.

            630
milijonov evrov je Turčija namenila nedavni zimski univerzijadi v Erzurumu.

  “Ne vemo še, koliko denarja bo dala Mestna občina Maribor (MOM). Smo v fazi usklajevanja,” je pojasnil Milan Mikl, podžupan MOM. Kot je dodal, pa si želijo, da bi vsaj dogradili Ledno dvorano na Taboru, zgradili tekaško progo pod Pohorjem in športni center Radvanje z ledno dvorano ter dokončali smučarsko progo Pisker do Ruš. “Imamo zagotovilo Ruš, da bodo sodelovale,” je pristavil.

Preoblikovanje podjetja
Izstopa
. Po navodilih ministrstva za finance pripravljajo preoblikovanje podjetja Univerziada 2013, d. o. o. Kot je poudaril Mikl, naj bi iz lastništva neodplačno izstopili Študentska organizacija Univerze v Mariboru in Slovenska univerzitetna športna zveza. “Tako bi kot partnerice ostale samo MOM ter občini Ruše in Zreče,” je dodal. Delovanje tega podjetja sicer že nekaj časa opazuje in pregleduje računsko sodišče.

Sodelovanja z Rušami in posledično izgradnje proge Pisker si močno želi tudi Srečko Vilar, direktor Univerziade 2013 in solastnik Športnega centra Pohorje, ki upravlja vse proge in žičniške naprave na Pohorju. “Vemo, da bo ta projekt najtežavnejši, saj ima ruška občina vsega osem milijonov evrov proračuna, vendar bi bilo zanje dobro, da bi v postavitvi proge videli priložnost za razvoj turizma,” pa je izpostavil Vogrinec.

Ruše nimajo denarja

Uroš Štanc, ruški župan, pa je že odločen: “Projekta Pisker in gradnje se ne bomo lotili, saj niti približno nimamo od 12 do 15 milijonov evrov za postavitev proge. Zanjo ne bomo prispevali nobenih sredstev, dopuščam le možnost, da bi Športni center Pohorje sam investiral v projekt.” Dodal je, da bodo Ruše sodelovale kot partner, v sam dogodek pa sredstev ne bodo vlagale.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.