Slovenija
138 ogledov

Pismi bivšega agenta Pahorju in Janši

Zvonko Hrastar, za nekatere agent, ki ponuja storitve levici in desnici, za drug Žurnal24 main
V Pahorjevem kabinetu so potrdili prejem pisma odpuščenega uslužbenca Sove.
Aferi Sova in Patria
Zaradi žene. “V javnosti me izpostavljajo zaradi nekoga drugega,” meni Zvonko Hrastar. Njegova žena, tožilka Branka Zobec Hrastar, je pred nekaj dnevi v primeru Patria med drugim vložila obtožni predlog zoper bivšega premierja Janšo. Začetek afere. Hrastarjevo pismo Janši iz leta 2005 pomeni uvod v afero Sova, so prepričani nekateri naši viri. Pismo naj bi pripomoglo k ustanovitvi Janševe vladne komisije o Sovi.

Bivši uslužbenec Sove Zvonko Hrastar je ponujal svoje storitve tako Janševi kot Pahorjevi vladi, so zatrdili naši viri. Premierjema je napisal pismo; Janezu Janši leta 2005, Borutu Pahorju pa letos, so dodali.

Z Janšo vsak po svoje
Hrastar nam je včeraj znova zanikal, da bi Janši pisal o nepravilnostih v Sovi. Spomnili smo ga, da je Janša prejšnji teden prejetje takšnega pisma potrdil, Hrastar pa nam je na to odvrnil: “To morate potem vprašati njega.” Spomnimo, da je v pismu, ki smo ga dobili v uredništvo, podpisan Hrastar, v besedilu pa je Janšo opozoril na nepravilnosti v Sovi in mu ponudil sodelovanje.

Pahorju o pravobranilstvu
Drugo pismo premierju, tokrat Pahorju, so potrdili tako Hrastar kot v Pahorjevem kabinetu. Hrastar je dodal, da tega pisma ni mogoče povezovati z njegovim domnevnim pismom Janši.

Pismo Pahorju je namreč povezano s Hrastarjevo izgubo delovnega mesta v Sovi in z delovnopravnim sporom, ki ga je sprožil Hrastar. Pahorju je pisal, ker so mu iz urada predsednika vlade sporočili, da je premier neposredni predlagatelj enega od ukrepov, ukrep pa je povezan s Hrastarjevim sodnim postopkom. Pahorja je v pismu pozval k odpravi nepravilnosti v zvezi s tem ukrepom.

Dodajmo, da je bil Hrastar odpuščen iz Sove leta 2005, takrat pa je agencijo vodil Iztok Podbregar.

V Sovi kršitev zakonodaje
Hrastar je v sodnem sporu zahteval tako imenovano vmesno varnostno preverjanje za direktorja Sove, ker naj bi kršil zakon. Inšpektorat za notranje zadeve pri ministrstvu za notranje zadeve je po Hrastarjevih besedah potem “nesporno ugotovil, da je bila kršena pozitivna zakonodaja”.

Na koncu nam je Hrastar povedal, da mu do upokojitve manjkata le dva tedna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.