Slovenija
99486 ogledov

Pivčevi šteti dnevi: Sinoči jo je doletelo še tole

Aleksandra Pivec
1/2
Saša Despot
Predsednica stranke DeSUS Aleksandra Pivec je izgubila zaupanje tudi strankinega pokrajinskega odbora Južna Primorska. Kot je danes sklenil odbor, Pivčevi predlaga odstop s funkcije predsednice, če sama ne odstopi, pa svetu stranke predlaga glasovanje o njeni razrešitvi, je na Twitterju sporočil predsednik odbora in sveta stranke Tomaž Gantar.

"Pokrajinski odbor DeSUS Južna Primorska ocenjuje, da predsednica Aleksandra Pivec med člani in v javnosti ne uživa več osebnega ugleda, s tem krni tudi politični ugled stranke," je ob tem pojasnil Gantar.

Odločitev južnoprimorskega pokrajinskega odbora tako sledi tudi pozivu poslancev DeSUS, ki so Pivčevo, na katero letijo očitki zaradi nejasnih plačil ob gostovanjih po Sloveniji, v začetku tedna prav tako pozvali k odstopu, če tega ne bo storila, pa svet stranke pozivajo, da ji izreče nezaupnico. Gantar je ob tem že napovedal, da se bodo člani sveta sestali do 25. avgusta, morda že prihodnji teden. A datum seje še ni znan.

Pivčeva je sicer na ponedeljkovi novinarski konferenci po njenem srečanju s poslansko skupino dejala, da je za odločitev o tem, ali bo pozivu poslancev k odstopu sledila ali ne, še prezgodaj. Meni, da je treba prej razmisliti o tem, kaj je najboljše za stranko.

Vodstvo in izvršni odbor DeSUS bosta sicer danes razpravljala o prihodnosti stranke ter stališča, med katerimi bo predvidoma tudi predlog za sklic izrednega kongresa, poslala v odločanje članom sveta. Kongresu je po besedah strankinega govorca Janeza Ujčiča naklonjena večina v vodstvu, tudi predsednica Aleksandra Pivec. Datum seje sveta pa še ni znan.

Aleksandra Pivec | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Pivčevi je pet poslancev DeSUS odreklo podporo in jo po očitkih, ki nanjo letijo zaradi nejasnih plačil ob gostovanjih po Sloveniji, v začetku tedna pozvalo k nepreklicnemu odstopu. Če tega ne bo storila, svet stranke pozivajo, da ji izreče nezaupnico.

Kot je Gantar napovedal že pred tem, se bodo člani sveta sestali do 25. avgusta, morda že prihodnji teden. A datum seje še ni znan.

Svet stranke bo po pričakovanjih odločal o zaupnici Pivčevi. Ali bi predlog vodstva in izvršnega odbora za izredni kongres, ki naj bi ga danes po pričakovanjih sprejeli, glasovanje o zaupnici kakor koli spremenil, je težko reči. Vse je v rokah članov sveta, je v sredo dejal Ujčič.

Gantar, čigar podporo je Pivčeva izgubila, je v primeru nezaupnice članov sveta Pivčevi pripravljen prevzeti vodenje stranke do kongresa, če bodo člani sveta tako odločili.

Medtem se je odprlo vprašanje, kako lahko dogajanje v DeSUS vpliva na stabilnost vladne koalicije. Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je tudi premierja Janeza Janšo v ponedeljkovem pogovoru seznanil s tem, da se v stranki ukvarjajo "s predsednico stranke, in ne ministrico ali koalicijo". Premier meni, da mora DeSUS, če je res samostojna stranka, zadevo rešiti brez vpliva drugih.

Po mnenju političnih analitikov pa Pivčeva ne more ostati na čelu DeSUS, težko bo tudi ohranila funkcijo ministrice za kmetijstvo. Analitiki ugotavljajo, da je ta stranka res v težkem položaju in na robu preživetja.

 
Komentarjev 38
  • bumbar11 15:30 09.september 2020.

    Blagor Ubogim podpornikom Lopovščin in Lopovov!!!!

  • zlatko2 06:45 16.avgust 2020.

    V stranki res morda nima zaupanja ,ker so vnjej sami partiski botri,toda narod jo potpira!!!

  • bozidar64 23:03 15.avgust 2020.

    Globoka država ki je pokradla in še krade Pivčeva je zakon