Slovenija
57 ogledov

Pivec zavrača očitke glede svojega doktorata

Gregor Pivec BC/Mediaspeed
Direktor Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor Gregor Pivec je zavrnil očitke glede svojega doktorata. "Moje doktorsko delo je bilo opravljeno strokovno, transparentno in v skladu z vso zakonodajo in akti UKC Maribor," je poudaril Pivec, ki je bil sicer kandidat SDS za poslanca.

Gregor Pivec je na današnji novinarski konferenci v Mariboru predstavil poročilo, ki ga je na to temo pripravil za svet zavoda UKC Maribor. Ta se bo na naslednji seji sestal konec februarja. Predsednica sveta zavoda Marjetica Mahne je namreč napovedala razpravo o poročanju medijev glede njegovega doktorata, ki ga je zagovarjal julija lani.

Direktor UKC Maribor je zavrnil navedbe o neupravičenem financiranju stroškov priprave svoje doktorske disertacije z naslovom Razvoj bolnišnice Maribor od ustanovitve do druge svetovne vojne. Kot je dejal, je z bolnišnico leta 2005 sklenil pogodbo o izobraževanju, kakršne so bile sklenjene tudi z več kot 200 drugimi zaposlenimi v UKC Maribor. "Izobraževanje kadrov je nujno za razvoj in kakovostno delo. Normalno je, da našim sodelavcem poravnamo šolnino in druge stroške," je poudaril.

Tudi sam je zaprosil za povrnitev stroškov lektoriranja, oblikovanja in vezave doktorske naloge v višini 760 evrov. V zadnjih dveh letih je UKC Maribor po njegovih besedah te stroške kril skupno štirim zaposlenim.

Zgodovina bolnišnice pomembna za njen nadaljnji razvoj

Očitki so leteli tudi na račun ustreznosti obravnavane teme v njegovi disertaciji. Pivec je pojasnil, da se ustreznost teme ugotavlja na univerzi, kandidat pa na to nima vpliva. Po njegovem mnenju je raziskovanje preteklega razvoja neke ustanove nujno za njen nadaljnji razvoj in zgodovino medicine se predava na vseh medicinskih fakultetah v svetu. Kakovost njegovega dela po njegovem potrjuje tudi dejstvo, da je dele disertacije objavil v treh mednarodnih revijah in da je bil januarja povabljen na konferenco o zdravstvenem menedžmentu v Hongkongu.

Glede sporne zaposlitve soproge njegovega somentorja Mateje Matjašič Friš pa je Pivec zatrdil, da je bila zaposlena v skladu z zakonodajo in statutom UKC Maribor. Pojasnil je, da je že v strateškem razvojnem dokumentu, ki ga je potrdil tudi svet zavoda, napovedal krepitev raziskovalnega oddelka. Marca 2011 so objavili razpis za to delovno mesto, a ker nobeden od prijavljenih kandidatov ni izpolnjeval pogojev, so ga morali aprila ponoviti. Nanj se je prijavila samo Matjašič Friševa, ki je izpolnjevala vse razpisne pogoje, je zatrdil Pivec.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.