Slovenija
9255 ogledov

Pivka perutninarstvo: smrad iz odpadnih voda prebivalce skrbi

Odpadne vode pri Pivka perutninarstvu
1/4
Bralec
Novo odlagališče odpadnih voda pri Pivki Perutninarstvu moti okoliške prebivalce.

Poleg Pivke Perutninarstva d.d. se je v zadnjih tednih pojavilo novo odlagališče odpadne vode. Po pričevanju okoliških prebivalcev se nemalokrat iz njega vije močan smrad, ljudje pa so zaskrbljeni tudi zaradi morebitnega vpliva na podtalnico. Prebivalec Pivke nam je dejal tudi, da v zadnjem času voda niti ne ponika več, temveč stoji. Morebitno onesnaženje bi tako pomenilo tako posredno kot neposredno nevarnost za živa bitja, posledice pa bi bile zaradi kraškega površja težje sanirane.

Podjetje Pivka ima več kot 60-letno tradicijo opravljanja te dejavnosti, od tega 40 let na lokaciji Kal, zaposluje pa nekaj čez 500 ljudi. Od začetka septembra 2014 obratuje na isti lokaciji z isto čistilno napravo za čiščenje odpadnih voda tudi tovarna Delamaris, kjer konzervirajo ribe. Tudi celotna proizvodnja konzerv Pivke Perutninarstva d.d. je prešla v nov obrat Delamarisa. Letno proizvedejo več kot 12 tisoč ton mesa in več kot 2,5 tisoč ton rib.

Po podatkih, ki smo jih pridobili na Agenciji RS za okolje (Arso) je razvidno, da se v napravi, v sklopu katere se nahaja tudi mehansko biološka čistilna naprava, izvaja klanje kokoši in obdelava, razsek in pakiranje mesa z vsemi spremljajočimi aktivnostmi, kot so sanitacija prostorov in opreme, pranje transportnih kletk in manipulacijskih  plastičnih zabojev za meso ter pranje tovornjakov in drugo.

''Odpadna voda, ki se v končni fazi steka na čistilno napravo, je tehnološka odpadna voda, mešana s komunalno odpadno vodo. Večina tehnološke odpadne vode je iz klavnega dela naprave,'' piše v okoljskem poročilu za Pivko perutninarstvo. V Delamarisu pa odpadne vode nastajajo v procesu odtaljevanja, kuhanja, razsoljevanja in sanitacije rib, hlajenje avtoklavov, pranje konzerv in komunale.

1/4
Bralec

Inšpekcijski postopek ni uveden

Z Inšpektorata RS za okolje in prostor so nam pojasnili, da so z dejstvi, tudi novim odlagališčem vode, seznanjeni, a da inšpekcijski postopek ne teče. ''Inšpekcijski postopek še ni uveden. Perutnina Pivka ima izdano okoljevarstveno dovoljenje, monitoring odpadnih voda je določen v navedenem dovoljenju,'' so zapisali na Inšpektoratu.

Dne 18. februarja 2020 je bila sicer podjetju izdana nova odločba okoljevarstvenega dovoljenja, v skladu s katero se izvaja vse monitoringe. Ker je letna količina industrijske odpadne vode iz naprave na tem iztoku večja kot 100.000 m3, mora upravljalec naprave zagotoviti trajne meritve pretoka odpadnih vod, so pojasnili na Arso.

Kot kažejo poročila o monitoringu, se voda iz čistilne naprave posredno odvaja v podzemne vode. Industrijska odpadna voda okolje ne obremenjuje čezmerno, kar velja tudi za iztok iz hladilne vode. ''Izdano okoljevarstveno dovoljenje ne predpisuje maksimalnih letnih količin nevarnih snovi, zato ni mogoče ugotavljanje preseganja letnih količin,'' še piše v lanskoletnem poročilu.

Na vprašanje, katere snovi je zaznal monitoring odpadnih voda pri novem odlagališču, so s pristojnih služb odgovorili, da ''v tem trenutku še ne morejo podati odgovorov.'' Podatki o tekočem letu bodo namreč javno znani marca 2023.

Za letošnje leto še ni znano, ali so meritve že zaznale morebitne nepravilnosti. Te niso bile ugotovljene v preteklih letih, za katera smo pridobili poročila.

Pivka perutninarstvo: Voda teče v ponikovalne lagune

Vsa odpadna voda obeh tovarn tako po zagotovilih podjetja Pivka perutninarstvo prečiščena izteče v ponikovalne lagune. ''V lagune, ki so v neposredni bližini podjetja in so zemljišče družbe, priteka očiščena voda, kar dokazujemo z rednim izvajanjem monitoringov - internim in zunanjim. Na našem območju namreč ni vodotokov (rek, potokov), kamor bi se prečiščena odpadna voda lahko iztekala. Na območju družbe je bilo že od nekdaj jezerce, voda je tako tudi danes usmerjena v ponikovalne lagune,'' so sporočili iz podjetja.

Dodajajo, da se monitoring izvaja šestkrat letno. ''V njih obravnavajo parametre: usedljive snovi, neraztopljene snovi BPK5 , KPKd, test strupenosti z vodnimi bolhami, celotni klor, amonijev dušik, celotni dušik, celotni fosfor AOX, cink in težkohlapne lipofilne snovi. Poleg tega dnevno izvajamo tudi interne kontrole odpadne vode. Vodimo tudi Dnevnik čistilne naprave,'' dodajajo.

Poleg vode očiščene na čistilni napravi, priteka v ponikovalne lagune tudi hladilna voda, ki nastaja v Delamarisu kot posledica hlajenja avtoklavov. ''Ta voda ne prihaja v stik z živili ali drugimi onesnaževalci in se čista izteka v lagune,'' so zapisali.

Tretji vir vod, ki se iztekajo v ponikovalne lagune, so še meteorne vode. Da bi preprečili dvig nivoja vode v lagunah, jih tako redno vzdržujejo. ''O tem smo obvestili tudi lokalno skupnost. Povabili smo jih tudi na pogovor. Zunanji izvajalec je pričel z vzdrževanjem lagun konec maja,'' dodajajo.

Vzdrževanje lagun | Avtor: Pivka perutninarstvo Pivka perutninarstvo
Občina Pivka: Voda teče preko dodatnih filtrov

Iz občine Pivka so potrdili, da so seznanjeni z ravnanjem z odpadnimi vodami in ponikovalnicami ob proizvodnem obratu podjetij Pivka d.d. In Delamaris d.o.o, tudi z novo laguno.

Po vedenju občine je podjetje vložilo sredstva v zagotavljanje dodatnih filtrov. ''S strani podjetja imamo zagotovila oziroma potrdila, da je njihova ureditev upravljanja odpadnih voda urejena v skladu s predpisi ter da se izvaja redni monitoring iztoka voda iz čistilne naprave v ponikovalnico, ki potrjuje skladnost njihovega delovanja z okoljevarstvenim dovoljenjem. Seznanjeni smo, da občasno lahko pride do pojava neprijetnega vonja zaradi zastoja voda, zato smo se s podjetjem dogovorili za še bolj pogosto vzdrževanje odpadne vode. V preteklem času je podjetje z vlaganji v filtre tudi vzpostavilo proces za zmanjšanje neprijetnega vonja prek filtriranja smradu in sopare pri proizvodnji,'' so sporočili iz občine Pivka.

Komentarjev 3
  • sam1 09:14 26.junij 2022.

    Po vsem sodeč,bi morali biti tisti nižje živeči prebivalci veseli,saj jim lahko priteče s podtalnico v njihove vodnjake kurja "župca" in jo samo malo pogrejejo,pa poskusijo,da ni tisti dan morda bolj ribja.....

  • PaPajapopi 08:19 25.junij 2022.

    Friderik1950 Točno tako. Isto pri meni. Da se to dogaja leta 2022 je nedopustno in kaznivo dejanje ogrožanja življenj. Ko bodo izbruhnile kakšne bolezni pa spet ne bodo nič krivi. Težko jim je nabaviti filtre, ki so res dragi vendar ...prikaži večr dobro preprečujejo vse vonjave in druge stvari.

  • Friderik1950 07:40 25.junij 2022.

    Na kraškem svetu dopuščati, da drek enostavno ponikne, ali pa zaradi zasičenosti tal kar ostaja v nekih 'lagunah', je pa malo mimo. Bodo že morali prebivalci opraviti z njimi, ker inšpektorji imajo stvari po svoje 'urejene'. Sam pa se že ...prikaži več od že davne afere izogibam prizvodov te tovarne, kaže da opravičeno.