Slovenija
35 ogledov

Pivo in cvetje pred vrati

(Foto: Gregor Katič) Žurnal24 main
Prireditev. Do nedelje 130 tisoč obiskovalcev, vsak dan nekaj ur popolna zapora državne ceste.

1,8 evra bo treba odšteti za pollitrski vrček piva, 1,5 za malo pivo in 1,2 evra za pollitrsko vodo Oda.

 

V četrtek se uradno začenja 46. tradicionalna turistična prireditev Pivo in cvetje, ki v mesto vsak dan privabi nekaj deset tisoč obiskovalcev. “Skupaj jih do nedelje pričakujemo okoli 130 tisoč,” pravi predsednica Turističnega društva Andreja Križnik. To pa prinese tudi določene težave, predvsem s prometom. Parkirnih prostorov v mestu skoraj ni, prva so od dogajanja oddaljena poldrugi kilometer.
Tudi ohcet bo. Letos bo v paradi Piva in cvetja sodelovalo okoli 500 udeležencev, gostinsko ponudbo pa bo pripravilo kar 33 gostincev, 80 odstotkov teh bo domačinov. Na Ohceti po stari šegi pa se bosta v nedeljo poročila Nataša in Jožef Ojsteršek, ki imata po naključju enaka priimka.

 

Redarjev bo letos več
Okoli dva tisoč parkirnih prostorov bo v Jagočah in Debru, za parkirnino bo treba odšteti štiri evre. Večini obiskovalcev zato priporočamo, naj se pripeljejo z vlakom,” svetuje Križnikova in dodaja, da bo vsak dan nekaj ur zaprta tudi državna cesta. “Žal je mesto med železnico, reko Savinjo in cesto, kar je varnostno precej problematično. Zato smo letos še povečali število redarjev in varnostnikov – teh bo okoli 320,” obvešča Franci Klajnšek, koordinator za promet in varnost.

Ker se je v preteklosti dogajalo, da so vinjeni obiskovalci v jutranjih urah, ko so se vračali mimo parkiranih vozil do svojih parkirišč, avtomobile mimogrede namerno poškodovali, so letos povsem prepovedali parkiranje ob državni cesti.

Klobasa vs. pleskavica
Večjih vsebinskih novosti letos ne bo – z izjemo petkove show parade Zlati rog –, bodo pa organizatorji prvič ponudili laško pivsko klobaso, ki bo skupaj z malim pivom stala pet evrov. “S tem ne želimo konkurirati gostincem, ki bodo ponujali dražje pleskavice. A gre za lokalno posebnost, saj sta sestavini naše klobase prvovrstno svinjsko in goveje meso z dodatki sira in zelenjave,” razkriva Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško, kjer so pripravili ta izdelek in zanj na sejmu v Gornji Radgoni prejeli visoka
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.