Slovenija
238 ogledov

Pivo na prostem, ki stane 100, tudi 200 evrov

Slovenija 08.05.08, popivanje, moski na kolesu se pelje mimo smeti v parku Tivol Saša Despot
Občinam, ki so se z odloki odločile prepovedati uživanje alkohola na javnih mestih, se je prejšnji teden pridružila še novomeška. Direktorica občinske uprave poudarja, da gre za odziv na številne pripombe občanov ter da je namen odloka v prvi vrsti opozorilne narave.

V Mestni občini Novo mesto smo bili enostavno dolžni nekaj narediti v smeri, da se vandalizem preneha. Ne le, da je ob popivanju na javnih mestih prihajalo do vandalizma in povzročanja škode, prihajalo je tudi do številnih pritožb občanov, ki se spričo množičnega popivanja na javnih mestih v Novem mestu in posledičnega kaljenja miru enostavno niso več počutili varne,” za Žurnal24.si pove direktorica novomeške občinske uprave Vida Čadonič Špelič.

Izpostavlja tako imenovane črne točke v mestu, kjer je bila slika konec tedna precej klavrna; na več območjih so pivci za seboj puščali prazne steklenice, razbito steklovino, papirčke in ostale odpadke.

Namen je opozarjanje

Občinski svet je v želji zajezitve popivanja na javnih mestih spremenil dva odloka, in sicer o urejanju in čiščenju javnih površin ter o urejanju in čiščenju zelenih površin. “Z obema odlokoma uvajamo popolno prepoved pitja na zelenih oziroma javnih površinah, razen, ko so tam organizirane javne prireditve,” pove Čadonič Špeličeva.

Oba odloka sta šla pred sprejetjem skozi javno razpravo, v katero so se dejavno vključili mestni svetniki, ne pa tudi mladi, kar so v novomeški mestni hiši pričakovali. “Ukrep so podprli vsi svetniki, podpira ga širša skupnost, pa tudi policija, ravnatelji novomeških srednjih šol in slovenski inštitut za varovanje zdravja,” poudari direktorica novomeške občinske uprave.

pitje alkohol popivanje | Avtor: Nik Rovan Nik Rovan

Predpisana globa: 100 evrov

S sprejetima odlokoma v Novem mestu uvajajo popolno prepoved pitja alkoholnih pijač mladoletnim osebam in tistim, ki že kažejo očitne znake opitosti. 

Nadzor bodo izvajali občinski redarji. “Poostreno bodo dežurali ob kritičnih dneh in na kritičnih mestih,” pri tem napoveduje Čadonič Špeličeva. Mlade bodo – v kolikor bodo ugotovili, da pijejo alkohol – najprej legitimirali, vse, ki bodo kazali očitne znake alkoholiziranosti, pa bodo najprej opozorili.

Radi pozabljamo, da tudi opozorilo šteje kot kazen,” pravi direktorica in dodaja, da če kršitelji opozorila ne bodo upoštevali, se bodo redarji odločili za kazen, ki so jo občinski svetniki zaokrožili na 100 evrov; v primeru takojšnjega plačila bo veljala tako imenovana polovička, torej 50 evrov.

Občine, ki odlok že imajo, zadovoljne

Pred sprejetjem odloka smo se povezali s 16 slovenskimi občinami, ki so se zanj že odločile in vse so z učinki zadovoljne,” pravi prva dama novomeške občinske uprave. Med drugim so takšne ukrepe sprejeli že v Poljčanah, Kranjski gori, Velenju, Žirovnici, na Ptuju in Jesenicah ter v Kranju. 

Z odlokom imamo izredno dobre izkušnje,” je za naš portal povedal podžupan kranjske občine Boris Vehovec. "Sprejeli smo ga novembra leta 2012 in od takrat naprej na javnih mestih, kjer je bilo poprej pogosto opaziti popivanje, tega več ni.

Prešernov gaj, avtobusna postaja in še nekatere druge točke v kranjski občini so bile prej pogosto zbirališče ljudi, ki so popivali ter za seboj pustili umazanijo in odpadke, kalili so tudi javni red in mir. “Od sprejetja odloka tega ne vidimo več,” pove podžupan Vehovec.

Tudi v Kranju globa za preprkšek popivanja na javnih mestih znaša 100 evrov. “Poudaril bi, da od sprejetja redarji niso izrekli niti ene denarne kazni, v vseh primerih je zaleglo opozorilo.

Na Jesenicah, denimo, so se odločili za bistveno višjo kazen, ki znaša 200 evrov, tudi v tej gorenjski občini pa se redarji najprej odločijo za opozorilo in šele nato za kazen. Od sprejetja odloka so kaznovali le peščico posameznikov, v večini primerov je zaleglo opozorilo.

Izredno zadovoljni z odlokom so tudi na Ptuju, kjer pravijo, da je popivanja na javnih mestih predvsem med mladimi od takrat bistveno manj. Tudi pri njih najprej redarji izrekajo opozorila, šele nato se odločijo za denarno kazen, ki znaša 80 evrov. Letos so izrekli tri. 

Posledice popivanja v Ljubljani | Avtor: Bralka Bralka

Prestolnica je popustljivejša

V Ljubljani so svetniki sprejetje odloka o prepovedi popivanja na javnih mestih tehtali leta 2013, predlagal ga je svetniški klub NSi, ki je med drugim izpostavljal, da tudi ankete med meščani kažejo, da bi večina sprejetje takšnega ukrepa podprla.

Župan Zoran Janković se je sicer strinjal, da je prekomerno uživanje alkohola zlasti med mladimi problem, prepovedi pa vendarle ni podprl. Sledila mu je večina svetnikov, tako da Ljubljana takšnega odloka, ki bi prepovedal popivanje in opijanje na javnih mestih (še) nima. 

                                                                                                      barbara.barbic@zurnal24.si

Komentarjev 25
  • allstarr111 16:42 11.april 2016.

    Niti v USA ni prepovedano, to je pomota, prepovedano je nosit pijačo v javnosti, zato ti dajo škrnicel in lahko odneseš, piješ pa lahko kje ti srce poželi, le embalaže se ne sme videt če gre za alkoholno pijačo. To ...prikaži več da pa je ne moreš kupit nikjer med četrto in osmo zjurtaj razen mislm da nedelje ali na državni praznik, zadeva pa varira odvisno od okrožja ki ali hoče bit dry county ali ne, če si prizadeva bit dry pol zna bit problem spit kako pivo že po 10 zvečer in tudi pred poldnevom recimo :) naši dolenči bi popizdl tam da štajercev ne omenjam

  • Srečni Felix 20:44 14.julij 2015.

    A je ta kranjski podžupan na drogah. Naj pove koliko kazni so izvedli. A je kdaj šel ob vikendih zvečer pogledat okolico Tuša? Verjetno ne, ker potem bi drugače govoril. Da ne omenim parka nasproti Gimnazije. Svinje ne puščajo tako za sabo.

  • Ludvik Miholic 12:46 14.julij 2015.

    RAJE POVEJTE KDE V SLOVENIJI NI KAZNI V NAPREDNI SKANDINAVIJI KDE ZE ZIVIM 50 LET SE NISEM TO DOZIVIL KOT V SLOVENIJI PREGANJAJO VAS OBLASTI KOT PSE MORDA PA STE PSI CE STE TIHO