Slovenija
23 ogledov

Plač zaposlenim v slabi banki (še) niso znižali

Slaba banka Anže Petkovšek
Vlada bo danes odločala o znižanju plač zaposlenih v slabi banki. Predlaga prepolovitev plač ter drugih bonitet. Vodstvo DUTB naj bi zato zagrozilo z odstopom in tožbami.

Vlada kljub drugačnim napovedim danes ni odločala o znižanju plač zaposlenih v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB).

Po besedah premierja Mira Cerarja razprave o plačah zaposlenih na slabi banki danes na seji vlade niso zaključili in tako tudi niso sprejeli nobenih o znižanju prejemkov. Številke, ki so se pojavljale, pa da so bile del delovnega gradiva. Vlada naj bi tako predlaga  znižanje fiksnega dela prejemka izvršnega direktorja, ki sedaj za Torbjörna Manssona in Janeza Škrubeja znaša 21.533 evrov bruto, na največ 11.000 evrov bruto. Variabilni del lahko doseže 30 odstotkov fiksnega.

Napovedal kadrovske spremembe

Po besedah Cerarja preučujejo obseg znižanja prejemkov in kadrovske spremembe - kakšne kadrovske spremembe in kdaj, pa premier ni natančno pojasnil. Danes so obravnavali poročilo Komisije za preprečevanje korupcije, čakajo pa še na poročilo Računskega sodišča, tako da bodo končno odločitev sprejeli na eni od prihodnjih sej.

"Nesprejemljiva praksa"

Kot smo poročali je družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je v letu in pol za svetovalce, ki so delali to, kar bi morali zaposleni, porabila kar 12 milijonov evrov.

"Gre za moj okus za neko nesprejemljivo in predimenzionirano prakso," je visoke nagrade, ki so si jih izplačevali na slabi banki pred dnevi komentiral Cerar.

Zagrozli z odstopom?

Vodstvo DUTB-ja odločitve vlade kot tudi pogovorov z vlado ne komentira, saj naj bi šlo za spremembe, ki jih vlada še ni obravnavala. Minister Mramor je ta predlog vodstvu DUTB predstavil v torek. Govorili so o zagotavljanju nemotenega poslovanja DUTB, neuradno pa naj bi vodilni zagrozili z odstopom.

Izvršni direktor DUTB-ja je že pred časom dejal, da direktorji s svojim delom lahko upravičijo astronomske prihodke, saj delajo "nekaj, kar v Sloveniji še nihče ni delal". To je sprožilo nekaj ogorčenih izjav politikov, med njimi tudi predsednice ZaAB-a Alenke Bratušek, ki se ji zdi nedopustno, da v času, ko se policistom in medicinskim sestram ukinja dodatke za nočno delo, DUTB ponaša s takšnimi plačami. Pozabila pa je, da bi lahko v te plače zarezala tudi sama, ko je še bila predsednica vlade. Zadeve pa ne komentira niti nekdanji finančni minister Janez Šušteršič, ki je tujce v DUTB privabil prav z obljubo visokih nagrad.

Komentarjev 4
  • Janez_53 10:46 04.december 2014.

    Mene pa predvsem zanima, ZA KOLIKO BOSTE ZMANJŠALI PLAČO TISTEMU, KI JE TEM LJUDEM PRIPRAVIL IN PODPISAL TAKŠNE POGODBE!!! Pri nas je narobe svet! Ti ljudje iz DUTB imajo absolutno previsoke plače, ampak bili bi neumni, če jih ne bi ...prikaži več vzeli!!! Nekdo z imenom in priimkom jim je namreč takšne plače PONUDIL!!! Razkrijte že enkrat, KDO JE DRUGI PODPISNIK NA TEH POGODBAH, pa da ga javno zbrcajo vsi državljani, ki nimajo za preživetje, četudi so zaposleni ali pa so pošteno oddelali vso delovno dobo!

  • dragec 10:21 04.december 2014.

    SLABA BANKA, IDEJA SDS, IN KRETENA IZ SDS, KI SEDI OB TEJ BAGRI

  • trojka 09:30 04.december 2014.

    Koliko bi lahko v javnem sektorju privarčevali, če bi ne bilo toliko direktorjev in vodij vseh mogočih oddelkov in referatov???!!! Zakaj se nobena vlada ne upa tega lotit??? Režejo vedno linearno vsem, dejansko pa bi lahko vodstvene položaje pokrčili na ...prikaži več razumno mejo, pa bi kar nekaj milijončkov prišparali. In z vsako reorganizacijo se delijo novi stolčki, nove vodstvene plače, tisti degradirani vodje pa prav tako obdržijo nabite visoke plačilne razrede, ki so jih dobili kot bivši vodje....