Slovenija
205 ogledov

Plača med osmimi in desetimii tisočaki

primorska 09.02.2011, koper, zdenka cebasek travnik, foto barbara milavec primorska 09.02.2011, koper, zdenka cebasek travnik, foto barbara milavec
Nova predsednica Zdravniške zbornice je predlagala, naj bo njena plača med plačo dosedanjega predsednika zbornice Andreja Možine ter plačo njegove predhodnice Gordane Živčec Kalan. Znesek, ki bo nekje med osmimi in desetimi tisočaki bruto, bo objavila na spletni strani.

Skupščina Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS) bo na današnji seji potrjevala novo ekipo zdravniške zbornice, ki jo bo vodila nekdanja varuhinja človekovih pravic Zdenka Čebašek-Travnik.

slovenija 27.11.13, Andrej Mozina, predsednik zdravniske zbornice Slovenije, int | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Čebašek-Travnikova je tesno zmagala v drugem krogu volitev, ki je potekal januarja letos. Dobila je 2780 glasov, njen tekmec, dosedanji predsednik zbornice Andrej Možina pa 2694.

Skupščinski svet, ki je najvišji organ zbornice in ga sestavljajo predsednik in podpredsednik 
skupščine ter predsedniki regijskih odborov, je po naših podatkih v četrtek zavrnil predlog nove 
predsednice Zdenke Čebašek Travnik glede določitve njene mesečne plače. 

Med osem in deset tisoč evri plače

Ta naj bi znašala 9 tisoč evrov bruto. Plača dosedanja predsednika Andreja Možine je znašala 6400 evrov, 20 odstotkom plače se je odpovedal, plača njegove predhodnice Gordane Živčec Kalan. ki je bila na ZZS zaposlena 80 odstotno, pa 8 tisoč evrov bruto. 

primorska 12.01.2011, izola, gordana zivcec kalan , foto barbara milavec | Avtor: primorska 12.01.2011, izola, gordana zivcec kalan , foto barbara milavec primorska 12.01.2011, izola, gordana zivcec kalan , foto barbara milavec
Predlog, po katerem naj bi predsednica ZZS prejemala plačo, kot jo ima zdravnik specialist v najvišjem v najvišjem plačilnem razredu, ni bil sprejet. 

Čebašek-Travnikova bo znesek objavila na spletni strani

Bodoča predsednica zbornice zavrača trditve, da je sama predlagala plačo 10.000 evrov. "Moj predlog glede določitve moje plače kot predsednice ZZS je bil, da je plača nekje med plačo dosedanjega predsednika prim. A. Možine in prejšnjo predsedico dr. Gordano Živčec Kalan," pojasnjuje Čebašek-Travnikova. "To ni bila moja zahteva, temveč predlog, o katerem je razpravljal skupščinski svet brez moje prisotnosti. Kaj so o višini plače sklenili, pa bom izvedela danes."

Obenem poudarja, da se je zavezala, da bo, čim bo znana njena plača, znesek objavila na spletni strani zbornice. "S tem uresničujem eno izmed točk predvolilnega programa - transparentno delovanje zbornice," poudarja Čebašek - Travnikova. "Naj se začne pri meni in moji plači." 

Zdravniška zbornica Slovenije je samostojna poklicna organizacija zdravnikov in zdravnic, zobozdravnikov in zobozdravnic, članstvo v njej pa je obvezno. Letna članarina znaša med 108 in 412 evri.

Čebašek-Travnikova ZZS želi dati nov zagon

Zobozdravnik | Avtor: Daša Purgaj Daša Purgaj
Psihiatrinja Čebašek-Travnikova je med volilno tekmo za predsedniško mesto izpostavila, da želi zdravniški zbornici dati nov zagon, bolj privlačno vsebino ter storitve, ki jih člani pričakujejo 
in potrebujejo. Napovedala je, da bo njena prednostna naloga na čelu zbornice izboljšanje pogojev dela in medosebnih odnosov.

Zapleti ob potrjevanju ekipe

Čebašek-Travnikovi pa se je zapletlo tudi ob današnjem potrjevanju njene ekipe, članov izvršilnega odbora, odborov, tožilca in članov razsodišč zbornice.

Skupščina ZZS namreč ni potrdila kandidata, ki ga je Čebašek-Travnikova predlagala na mesto 
predsednika odbora za zobozdravstvo Matjaža Gorkiča, zobozdravnika iz Zdravstvenega doma v Novi Gorici.

Uveljavljanje interesov zobozdravstva

Leta 2011, ko je zdravniško zbornico vodila Gordana Živčec Kalan, so se zobozdravniki, nezadovoljni z uveljavljanjem njihovih interesov, večinsko izrekli za odcepitev od zdravniške in ustanovitev lastne zbornice. Odcepitve, za ustanovitev nove zbornice zobozdravnikov bi bila potrebna sprememba zakonodaje, nato niso izpeljali, zasebni zobozdravniki pa so podprli kandidaturo Andreja Možine.

"V zahodnem svetu poznamo zbornice, kjer so zdravniki in zobozdravniki združeni in imamo države, kjer sta zdravniška in zobozdravniška zbornici ločeni in obe delujeta z javnimi pooblastili," je povedal Gordan Čok, član odbora za zobozdravstvo pri Zdravniški zbornici. "Trenutno ima javna pooblastila samo zdravniška zbornica Slovenije. Gre v prvi vrsti za politično vprašanje."

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 55
  • kapibara 09:21 14.februar 2017.

    Z Voli- tvami probajte neudeleženci voli-tev

  • smuc 08:32 14.februar 2017.

    En dre.!!!!

  • smuc 08:29 14.februar 2017.

    Če jo plačajo zdravniki potem je pa to tako: zdaj vi meni, da bom potem nekoč jaz vam vrnila to uslugo! In kdo je zdaj tu jebe.. stranka v končni fazi? Mi!!!!