Slovenija
153 ogledov

"Plača" za predsednike

Jožica Mikulanc (desno) bo za svojo KS Krško dobila 180 tisoč evrov, predsednik Žurnal24 main
Iz ponedeljkove tiskane izdaje dolenjskega Žurnala24: Krajevne skupnosti. Odslej bodo lahko nagrajevale svoje funkcionarje.

Krško. “Predsednik krajevne skupnosti (KS), ki ima več kot tri tisoč prebivalcev, lahko za nagrado prejme osem odstotkov županove plače,” je zapisano v pravilniku o plačah občinskih funkcionarjev.

KS mesta Krško
Računovodski servis. KS mesta Krško naj bi po novem vodila računovodstvo za vse KS v občini. “Mi ne moremo prevzeti te odgovornosti brez podpore ekonomista z občine, saj imamo zaposleno le delavko s srednješolsko izobrazbo,” je na seji občinskega sveta dejala predsednica mestne KS Jožica Mikulanc.

Manj ko je krajanov v neki KS, nižji je odstotek nagrade, ki pripada predsedniku, so zapisali. Občina se je za to odločila na pobudo svetnika Ivana Urbanča, ki meni, da so predsedniki gibalo razvoja v KS in si zaslužijo nagrado. A s predlogom Urbanč ni povsem zadovoljen. “Nekatere KS imajo zaposlene profesionalce, ponekod celo po dva, in v takih naj predsednik dobi nižjo nagrado,” pravi predlagatelj.

Denar zagotovljen
Denar za nagrade krajevnim funkcionarjem naj bi bil zagotovljen z novim pravilnikom o financiranju KS. Šestnajst KS bo prihodnje leto dobilo 360 tisoč evrov več kot letos na račun omejene rabe prostora. Sto tisoč evrov od te vsote si bodo razdelile KS, ki mejijo na nuklearko. “Za nov pravilnik o financiranju smo se odločili, ker je stari kot merilo za financiranje KS upošteval le kilometre cest in število prebivalcev,” je povedala Jadranka Gabrič z občine. Po novem pravilniku pa se sredstva namenjajo za izvajanje dejavnosti KS, vzdrževanje cest ter zelenic in igrišč, kulturne in večnamenske domove ter vzdrževanje pokopališč in mrliških vežic.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.