Slovenija
16 ogledov

Plačala ga bo država

Gradnja nove Ilirije se bo začela naslednje leto in bo trajala predvidoma dve le Žurnal24 main
Center Ilirija. Komercialnih vsebin ne bo. Naslednje leto ga bodo začeli graditi z javnimi sredstvi.

V petek bo v uradnem listu objavljen ljubljanski prostorski načrt, ki bo začel veljati 24. oktobra in bo med drugim omogočil gradnjo plavalno-gimnastičnega centra Ilirija. Graditi bodo začeli naslednje leto, koliko bo stal, pa na Mestni občini Ljubljana (MOL) še ne vedo, čeprav je vodja tega projekta Janez Sodržnik že pred časom napovedal, da bo cena športnega dela projekta 30 milijonov evrov, garažne hiše pa okoli 20 
milijonov. “Končni znesek še ni dorečen. Znan bo v zaključni fazi javno-zasebnega partnerstva (JZP),” je povedal Marko Kolenc, načelnik 
oddelka za šport MOL.

Prenavljajo že 11 let
Zgodovina. Nekdanja ljubljanska županja Vika Potočnik je temeljni kamen za nov bazen položila leta 1999, naslednje leto je MOL razpisala javni natečaj za ureditev Ilirije in leta 2001 za to nagradila projekt avstrijskega arhitekta Petra Lorenza. Naslednje leto se bo gradnja po zadnjih napovedih le začela, čeprav je med drugimi tudi Zoran Janković načrtoval, da bo Ljubljana že letos na Iliriji gostila evropsko prvenstvo v plavanju v kratkih bazenih. Prostorski načrt. Ob gradnji Ilirije bo, ko bo 24. oktobra začel veljati, omogočal tudi gradnjo vrtca v Podutiku, širitev Barjanske in Litijske ceste, parkirišča P & R in centra Šmartno.

Prijavili se bodo na razpise
Postopek JZP bo predvidoma končan letos, ko ga bo potrdil mestni svet, in takrat bo znana tudi končna cena projekta. Partnerja MOL v JZP bosta Športno plavalni klub Ilirija in Športno društvo Narodni dom. Pogovori o tem, koliko bo kateri od partnerjev prispeval, še potekajo. Kolenc je ob tem napovedal: “Pretežni del denarja bomo zagotovili iz javnih financ. Računamo na sredstva ministrstva za šolstvo in šport (MŠŠ), fundacije za šport, ministrstva za kulturo, MOL in na evropska sredstva.” Dodal je, da se bodo verjetno naslednji mesec prijavili na razpis fundacije in v začetku naslednjega leta na razpis MŠŠ.

Večinska lastnica Ilirije bo MOL, je še povedal Kolenc, upravljal pa jo bo verjetno Zavod Tivoli, ki upravlja vse športne objekte v 
Ljubljani.

Ostalo je tisoč parkirišč
Ljubljanski podžupan Janez Koželj je projekt Ilirije zaradi zahtev zavoda za varstvo kulturne dediščine letos spremenil, čeprav je MOL leta 2001 za projekt avstrijskega arhitekta Petra Lorenza plačala slabe tri milijone tolarjev oziroma 11 tisoč evrov. V Lorenzovem projektu je bilo predvidenih tri tisoč kvadratnih metrov trgovskih površin, zdaj jih ni, namesto 1.400 parkirnih prostorov pa jih je predvidenih tisoč.

Pri gradnji garažne hiše naj bi sodeloval ZIL Inženiring, ki se je lani ob Konstruktorju odzval na poziv MOL za sodelovanje pri JZP. ZIL inženiring je sicer podjetje Nestorja Mankoča, ki je tudi predsednik Plavalnega kluba Ilirija. Njegovih odgovorov, koliko denarja bo vložil, ali ga bo dal le za garažno hišo in ali bo to potem dobil v last ali upravljanje, včeraj nismo dobili.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.