Slovenija
161 ogledov

Plačala za lastne izvide

zdravnik iStockphoto
V svoj zdravstveni karton imate pravico vpogleda, lahko ga tudi fotokopirate. Če pa potrebujete posebno spričevalo za npr. uveljavljanje odškodninskega zahtevka pri zavarovalnici, pa boste morali plačati.

Na Zvezo potrošnikov Slovenije se je obrnila potrošnica, ki se je v prometni nesreči lažje poškodovala. Pri obravnavi zahtevka je zavarovalnica zahtevala, naj prinese kopije izvidov iz zdravstvenega kartona. Ko je v ambulanti zaprosila za izvide, jih zdravnik ni hotel izročiti, zatrjujoč, da mora v vsakem primeru prepisati izvide v poseben obrazec, kar pa stane 31,50 evra. Podatke je nujno potrebovala, zato je plačala zahtevani znesek, primer razlagajo na Zvezi potrošnikov.

Kartoteko lahko fotokopirate

Pravica do vpogleda v zdravstveno dokumentacijo je ena od osnovnih pravic, ki jih imajo potrošniki kot uporabniki zdravstvenih storitev, ne glede na to, ali storitve uveljavljajo pri zdravniku v javni zdravstveni mreži ali pa pri zdravniku zasebniku, pojasnjujejo na Zvezi potrošnikov. Poleg fizičnega vpogleda v svojo zdravstveno dokumentacijo ima posameznik tudi pravico do fotokopiranja podatkov.

"Zdravstveno osebje mora potrošniku takoj omogočiti, da se seznani z vsebino svoje kartoteke, na potrošnikovo zahtevo pa mora želene listine tudi fotokopirati. Seveda lahko zaračuna stroške fotokopiranja, vendar po veljavnem ceniku, ki mora biti javno dostopen," pravijo.

Dokumentacijo lahko izjemoma tudi odnesete

Vpogled v zdravstveno dokumentacijo pa ne pomeni, da jo lahko brez nadzora odnesemo iz ordinacije in jo kopiramo kje drugje. Kot pojasnjujejo na ZPS, so zdravstveni delavci odgovorni za vodenje ter varovanje zdravstvene dokumentacije.

"To pa ne pomeni, da te pravice nimate, če v ordinaciji fotokopiranja ni mogoče tehnično izvesti. V tem primeru mora zdravstveno osebje zagotoviti fotokopiranje tam, kjer je to najbližje izvedljivo," pojasnjujejo. 

Zdravnik za izdajo spričevala lahko tudi zaračuna

Če pa bi od zdravnika zahtevali posebno zdravniško spričevalo za potrebe uveljavljanja odškodninskega zahtevka pri zavarovalnici, pa lahko zdravnik vsekakor zaračuna izdajo takšnega spričevala (ki pa ni zgolj zbir fotokopij izvidov iz zdravstvenega kartona) po veljavnem ceniku, zaključujejo na ZPS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.