Slovenija
8369 ogledov

Plačali 46 evrov, dobili bi 30 evrov

(Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Bralca, ki je v dar dobil kartico naložbenega zlata, je zmotila razlika med zneskom, ki ga je treba odšteti za omenjeno kartico in zneskom, ki bi ga dobil ob prodaji grama zlata.

"Za krst našega dojenčka smo dobili dve kartici Moj prvi gram Zlatarne Celje, eno za 1 gram zlata in eno za 2 grama zlata. Ko smo preverili, kakšna je odkupna cena naložbenega zlata, smo ugotovili, da bi za en gram dobili okoli 30 evrov, medtem ko je s spletne strani zlatarne razvidno, da kupec za kartico Moj prvi gram plača 46 evrov. Tako je zlato že ob nakupu vredno tretjino manj," se je razburil bralec.

V ceno všteto tudi oblikovanje

V Zlatarni Celje so nam pojasnili, da cena za omenjeni izdelek ni fiksna. "Vse cene naložbenih ploščic Zlatarne Celje se oblikujejo dnevno glede na borzno nihanje zlata. Cena darilnega programa, ki smo ga poimenovali zlati grami presenečenja, je fiksirana in se spreminja le ob večji odstopanjih na borzi."

Cene zlata se trenutno na borzah gibljejo okrog 30 evrov. Cena za gramsko ploščico pri Zlatarni Celje je 46 evrov (okoli 45 evrov boste odšteli tudi pri drugih večjih dobaviteljih zlata). "Ne gre za klasično 1 g naložbeno ploščico, ki na trgu dosega ceno okoli 45 evrov, brez kakršnekoli embalaže. Zavedati se moramo, da manjša kot je ploščica, večji strošek izdelave odpade na 1 g, z večjo gramaturo se omenjeni stroški porazdelijo in zato so tudi večje ploščice v primerjavi z manjšimi cenejše, če bi preračunali na gram.Cena izdelka iz darilnega programa ima določeno odstopanje od borzne cene, ker ne gre za golo ploščico, ampak je ploščica lično vstavljena v plastično kartico, ki je lepo oblikovana, opremljena z verzom, slikovnim motivom, ipd. Formula za oblikovanje cene tega izdelka je: borzna cena + stroški oblikovanja + stroški izdelave + stroški embalaže."

Izdelek je na voljo kot ploščica teže 1 g, 2 g in 5 g. Zlate ploščice čistine 999,9 so vstavljene v plastično kartico, ki izgleda podobno kot bančna kartica. Za gramsko ploščico boste odšteli 46 evrov, če pa jo boste sami oblikovali po lastnih željah, boste zanjo odšteli 63 evrov. Dvogramska ploščica stane 90 evrov oz. 107 evrov, petgramska pa 226 evrov oz. 251 evrov.

Zlato iz omenjene ponudbe spada med naložbeno zlato, ki ga v zlatarni tudi odkupujejo. Za en gram tega zlata bi tako danes dobili 30,49 evra. V Zlatarni Celje zlato odkupujejo po formuli "borzna cena x čistina – 1 % odbitek".

V Zlatarni Celje poudarjajo, da je "zlato naložba, ki je skozi zgodovino preživela vse krize in vojne in velja za dobrega hranitelja vrednosti na dolgi rok. Nakupa zlata za kratkoročne šprekulativne namene ne priporočamo." Dodajajo, da je zlato ena redkih fizičnih dobrin, ki ohranja vrednost skozi daljše časovno obdobje, medtem ko jo ostale fizične dobrine izgubijo že kmalu po nakupu.

"Vlaganje v zlato ni varna naložba"

"Iz podatkov, ki ste jih navedli, je razvidno, da je produkt zelo drag. 'Vstopni' stroški za kartico teže 1 gram so 15,11 evra oz. 32,84%.  Za naveden znesek svetujem investiranje v vzajemni sklad, ki vlaga v lastniške vrednostne papirje, katerih osnovna dejavnost oziroma ena poglavitnih dejavnosti je proizvodnja ali predelava žlahtnih kovin (platina, srebro, zlato, idr.). Vstopni stroški vlaganja v vzajemni sklad so do 4 odstotni," pravi Miha Urek, osebni finančni svetovalec iz Individe.

Urek poudarja, da je razlika med nakupno in prodajno vrednostjo velika. Ob predpostavki na dolgoročen močan pozitiven trend zlata je izenačitev sicer mogoča. "Zlato se nahaja v močnem padajočem trendu že leto dni (od februarja 2013). V tem času je izgubilo na vrednosti za več kot 20 odstotkov. Trenutna tehnična slika zlata ne kaže na obrat trenda," opisuje Urek.

Na vprašanje, ali se trenutno izplača investirati v zlato, Urek odgovarja, da ne. "Najbolj smiselno je vlagati v zlato preko vzajemnih skladov in ETF-ov. To so zaprti investicijski skladi, katerih premoženje je naloženo v 'košarico' vrednostnih papirjev družb določenega delniškega indeksa."

Komentarjev 12
  • Žurnalček 20:41 05.april 2016.

    Ja zakaj jo pa pakirajo . Kakšni verzi in moje pesmi moje sanje se pa grejo ! Odrežeš kos iz plošče zlatega pleha in gor vsekaš težo , ki je pa točna in informativna , kajti vsak , ki ga ...prikaži veča bo odkupil nazaj , ga bo spet natančno stehtal. Po tejle vaši računici , če bi kupoval vaše zlato na oglas , namesto pri vas bi dobil za to ceno namesto 2grama , tri grame .! 33% za zgubit na borzi ali v banki , morš bit pa že strokovnjak

  • ac-dc 21:05 20.februar 2014.

    Kaj je tule čudnega? Slovenija je itak postala sinonim za goljufanje in legalizirano krajo.

  • Pepe007 20:11 20.februar 2014.

    Da sploh ne bi o tem, da je tudi druga največja banka propadla pred par leti...