Slovenija
127 ogledov

Plačali, da so prišli policisti

slovenija 02.03.14, policija, specialna enota, varovanje, varnost, Slovenska pol Anže Petkovšek
Policija. Lani je policija za svojo prisotnost na javnih prireditvah izstavila račun 227 organizatorjem.

Policiji od predlani zaračunavanje storitev dovoljujeta zakon o javnih zbiranjih in pravilnik, ki ureja izvajanje tega. Zgolj lani pa so za varovanje na javnih dogodkih izstavili račune 227 organizatorjem, ki so za delo policistov skupaj odšteli 240.534 evrov.

Policisti svoje prisotnosti sicer ne zaračunajo na vseh prireditvah, ampak le, kadar ne gre za izvajanje nalog, ki jih mora policija izvajati po uradni dolžnosti, kot je intervencija, ko je kršen javni red in mir, ali nadzor, da je na prireditvi ustrezno poskrbljeno za varnost.

Dva tisočaka za sedmerico

Kolikšno število policistov je potrebno za pomoč pri varovanju na prireditvi, določi policija sama s soglasjem organizatorjev glede na predvideno stopnjo ogroženosti. Na današnji študentski prireditvi Škisova tržnica bo tako za varnost poleg varnostnikov skrbelo tudi sedem policistov. Organizator Škisove tržnice Marjan Štangelj pravi, da bodo zato predvidoma plačali okoli 2.000 evrov.


Že drugo leto zapored so za prisotnost policije plačali tudi organizatorji kresovanja na Rožniku. Karmen Leban iz Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS) pravi, da jih je lani policija po 20 letih prvič presenetila z računom več kot 3.000 evrov, letos pa na točen znesek še čakajo.

Denar v državni proračun

Zaračunani stroški varovanja so odvisni od števila ur policistov, ki opravljajo delo (vključno z dodatki za delo v nedeljo ali ponoči), kilometrov, prevoženih s službenimi vozili, in morebitnih stroškov najema zaščitnih ograj. Zneska, ki ga organizatorji plačajo za sodelovanje policije, pa policija ne obdrži, temveč gre v državni proračun.

Komentarjev 2
  • moder 08:32 07.maj 2014.

    preberi si se enkrat kar si napisal in odgovor imas na dlani...

  • Ferluci 07:21 07.maj 2014.

    "Na ZSSS izpostavljajo, da za pomoč ..." Butasti novinarji, kaj pa ima Zavod za zdravstveno zavarovanje pri tem?