Slovenija
157 ogledov

Plačali občani, namenjena pa le turistom?

fontana di Trevi
1/5
Suzana Kos
Suha fontana. V drugih (turističnih) mestih fontane delujejo, v Kopru pa z zagonom čakajo na turistično sezono.

Velikanska fontana, ki si jo je koprski župan Boris Popovič omislil pri enem od cestnih vhodov v Koper, že več mesecev ne deluje. Na objektu smo že pred časom opazili delavce in sklepali, da jo pripravljajo na zagon po zimskem "spanju", saj vodomet v hladnih mesecih, ker bi lahko zmrznjena voda v ceveh poškodovala naprave, ne deluje. A fontana je kljub temperaturam okoli 20 stopinj Celzija še vedno povsem suha. Na koprski občini in v podjetju Komunala, ki objekt upravlja, so nam povedali, da jo bodo kot običajno vklopili pred začetkom turistične sezone. Na vprašanje, koliko občane sploh stane vzdrževanje fontane, odgovora nismo dobili.

Sprva črna gradnja

Gradnja objekta, ki zaradi svoje velikosti, več kot sto metrov površine in večmetrske višine, ne spada med enostavne objekte, je potekala brez predhodne pridobitve gradbenega dovoljenja, kar smo v Žurnalu razkrili že leta 2008; nadaljevala pa se je tudi kljub prepovedi inšpektorata. Ko so končno pridobili gradbeno dovoljenje in vodomet zgradili, so napovedali poskusno delovanje do pridobitve uporabnega dovoljenja.

Lepo ob kavici

Na Facebookovem profilu Popovičeve stranke Koper je naš glede fontane piše: "Poleti 2009 je Koper dobil spektakularno fontano, ki je ne premore nobeno drugo slovensko mesto. Še danes fascinira vsakega, ki se pripelje v Koper ali pa srka kavo v bližnjem lokalu." A če te dni srkamo kavo v bližini, je pogled na skulpturo (sprva neugleden betonski kolos, ki je marsikaterega domačina spominjal na albanski bunker, zato ga je lokalni kipar obložil z istrskim kamnom, kar naj bi stalo dodatnih sto tisočakov) povsem neatraktiven.

Glede na napoved, da bo fontana vklopljena šele pred sezono, pa je očitno namenjena le tistim, ki se v Koper pripeljejo poleti, in ne domačinom, ki so jo plačali.

Kritična opozicija

S fontano pa se je v preteklosti ukvarjala tudi mestna opozicija. Na spletni strani stranke Oljka smo namreč našli tudi tale zapis, ki med drugim pravi: "... Popovičeva zamisel o gradnji vodometa v obliki albanskega bunkerja je še ena od nesrečnih zgodb zlorabljanja davkoplačevalskega denarja. Sredstva, ki bi jih lahko namenili prebroditvi krize in lajšanju t. i. socialnih stisk naših občank in občanov, v potokih iztekajo v nepotrebne gradnje in investicije, ki služijo več ali manj le ustvarjanju kulta osebnosti Borisa Popoviča ... Tudi 'turbo fontana', tako kot mnoge druge gradnje v Kopru, je bila načrtovana in zgrajena kot črna gradnja. Mestna občina Koper je zavestno kršila vse okoljske in gradbene predpise in na silo umestila vodomet, ki ga je legalizirala šele čez več mesecev. Že prva gradbena faza je na podlagi informacij, ki so bile predstavljene javnosti, mestni proračun olajšala za neverjetnih 400.000 evrov ... Popovič je po več kot letu gledanja v sivino betonskega kolosa končno dobil novo inspiracijo. Danes trdi, da bo to 'najlepša fontana daleč naokoli' ... Z zgroženostjo sprejemamo številne klice in pozive občanov ter predstavnikov nepridobitnih organizacij, ki trdijo, da naj bi Mestna občina Koper v zadnjih mesecih zavračala večino klicev na pomoč, še huje, naj ne bi izpolnjevala niti svojih rednih obveznosti do njih ..."

Ni med top destinacijami

Sicer pa Koper, ne glede na lepotne spremembe, ki jih je doživel, ne spada med najbolj priljubljene turistične destinacije Slovencev. Raziskava spletne strani Trivago je namreč pokazala, da sta med najbolj priljubljenimi turističnimi destinacijami za 1. maj na prvih mestih hrvaška Poreč in Umag, sledijo London, Budimpešta, Pariz, Dunaj, Barcelona ter Rim (kjer, kot kaže fotografija, posneta v torek, fontane delujejo) in Beograd. Na desetem mestu pa je kot edina slovenska top destinacija Portorož.

Komentarjev 1
  • jojo15 15:33 02.maj 2014.

    Super igra za krajšanje časa.Samo 30% igralcev lahko preseže mejo 100 metrov na smučarski skakalnici. Vašemu prijatelju je že uspelo. Lahko tudi vam?Pojdite skakat na:http://s1.skijumpmania.com/r35693