Slovenija
112 ogledov

Plačali ste, zdaj čakajte!

12 sekund porabi sestra samo, da odpre karton s kartico; za potrjevanje diagnoze Žurnal24 main
Iris. Informacijski sistem v Zdravstvenem domu Ljubljana niti devet mesecev po izteku pogodbenega roka ne dela, kot bi moral.

Zdravstvo. “Program je bil razvit do pogodbenega roka, implementacija je dokončana. Z delovanjem sistema je nekaj težav samo v največjem Zdravstvenem domu Ljubljana (ZDL), kjer se stanje normalizira,” so odgovorili iz Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije (ZDRZZ) na vprašanje, zakaj ne razdrejo pogodbe ali ne uveljavijo pogodbene kazni za zamudo pri uvedbi novega informacijskega sistema (IS), ki ga je prek razpisa ZDRZZ za pet zdravstvenih domov pripravil Hermes Softlab in bi moral začeti delovati 1. julija lani. “Hermes je izpolnil pogodbene obveznosti, a so poleg prenove IS v ZDL uvedli tudi centralizacijo podatkov in strežniškega okolja, kar tudi zahteva svoj čas za optimizacijo – težav v drugih zavodih, ki imajo Iris, ni,” so poudarili v ZDRZZ in dodali, da “izpadi in nedelovanje aplikacije v ZDL niso povezani s programsko opremo, ampak z infrastrukturo”.

Brez odgovorov
Kritika. Očitkov dela stroke, da naj bi bili pristojni za IT v ZDL bolj osredotočeni na tehnologijo kot na vsebino in potrebe uporabnikov sistema, nismo mogli podrobneje preveriti, saj je za podajanje informacij pristojen izključno direktor Rudi Dolšak, ki pa je v pisnem odgovoru zapisal samo, da so delo in naloge s področja razvoja in implementacije IS Iris v ZDL “opravljene korektno”.

Informatiki niso praktiki
“Izdelava in uvedba novega IS še traja, v izdelavi in izvedbi IS so tudi dodatne storitve, ki v osnovni krovni pogodbi niso bile zajete,” so pojasnili iz ZDL. V ZZDR so razložili, da je bila prenova IS nujna zaradi prehoda iz obstoječega DOS v Windows okolje, s tem pa tudi na online sistem, ki ga je zahteval Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS). Njen vodja za Ljubljano Marjan Sušelj je z online delom delovanja ZDL zadovoljen, opozarja pa, da gre pri vsem tudi za prenovo delovnih procesov, za kar je potreben čas – od pol leta do devet mesecev. Povezave med ZDL in ZZZS so bile podvojene, zato v njih ne gre iskati krivcev za počasnejše delovanje IS. Ocenjuje pa, da je zdravstvo nasploh podhranjeno z informatiki, ki bi morali IS prilagajati potrebam zdravnikov in medicinskih sester. Ravno tukaj pa poznavalci, ki niso želeli biti imenovani, opozarjajo, da “zadeve vodijo ljudje s sicer veliko računalniškega znanja, ki pa nimajo pojma, kaj potrebuje sestra, ko odpre elektronski karton”. Sestre pa, kot so povedale, želijo sistem, ki bo hiter vsaj toliko, kot je bil prejšnji (v sistemu DOS, iz 90. let!). Zdaj namreč eno uro in več porabijo le za to, da 70 pacientov (kolikor jih je v eni izmeni) vpišejo in potrdijo vse potrebne listine.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.