Slovenija
14 ogledov

"Plačam več, pa pošljite v Nigerijo"

Lažno bančno potrdilo Varni na internetu
Ne le kupovanje preko spletnih oglasnikov, tudi prodajanje ima svoje pasti in nemalo je takih, ki čakajo na naivneže na drugi strani.

"Ključno tveganje, s katerim se soočate prodajalci, je seveda, da izdelek pošljete, denarja pa ne prejmete. Tudi če menite, da se vam kaj takšnega že ne more zgoditi, preberite naše nasvete. Mogoče boste presenečeni, kakšne trike uporabljajo goljufi," opozarjajo pri Varni na internetu.

In nekaj pasti:

1)    Hitro se pojavi kupec, ki je za izdelek pripravljen plačati več, kot zahtevate. Kupec je iz tujine, običajno iz Velike Britanije, izdelek pa kupuje za sina, ki se zardi kakršnega koli razloga nahaja v Nigeriji. "Gre za tipičen poskus goljufije, začetno navdušenje, kako dobro in hitro smo zadevo prodali, se kaj hitro poleže, ko ugotovimo, da smo paket poslali, denarja pa ni od nikoder," opozarjajo.

2)    Peverite IP-naslov: to lahko storite s pomočjo http://whois.net/. Informacijo lahko pridobite tudi v t. i. zaglavju sporočila, če nimate dovolj znanja, se za pomoč lahko obrnete z elektronsko pošto na info@varninainternetu.si. In ja, zelo malo verjetno je, da bo nekoga z drugega konca sveta zanimal nakup vašega avtomobila.

3)     Lažno potrdilo o plačanem računu, Goljuf vam lahko pošlje lažno sporočilo Paypala ali banke s sporočilo, da je kupec že nakazal denar, na vaš račun pa bo nakazan šele, ko  boste posredovali sledilno številko paketa. Tudi tokrat se lahko za pomoč obrnete na zgornji elektronski naslov.

4)    S pomočjo katerega od spletnih brskalnikov preverite ime kupca, njegov naslov ali telefonsko številko. Morda je kak uporabnik že napisal izkušnje z njim na blogu ali forumu.

5)    V elektronski pošti vam kupec zagotavlja, da bo kupil vaš izdelek, hkrati pa vam ponuja priložnost za lahek zaslužek. Pri Varni na internetu opozarjajo, da gre zgolj za poskus nigerijske prevare.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.