Slovenija
22 ogledov

Plače bi že dali, ampak ni kadrov

Za povečavo kliknite na grafiko. (Foto: žurnal24grafika) Žurnal24 main
Raziskava. Tretjina podjetij ne najde ustreznih delavcev.

Kar 29 odstotkov slovenskih delodajalcev ima težave pri pridobivanju ustreznega kadra, je pokazala raziskava podjetja Manpower, v kateri je sodelovalo 620 slovenskih podjetij.

Po mnenju delodajalcev je v polovici primerov krivo to, da delavcem primanjkuje veščin in tehničnih znanj, manjka pa jim tudi izkušenj. Višina plače pa se delodajalcem ne zdi problem. Da delavcev ne dobijo, ker jim ne morejo ponuditi plače, ki jo ti zahtevajo, so namreč odgovorili le v enem odstotku podjetij.

In kako se slovenski delodajalci znajdejo, da bi premostili težave? Če po svetu 21 odstotkov delodajalcev pravi, da potem pač dodatno izobražujejo svoje trenutne zaposlene, to pri nas trdi še enkrat več, to je kar 43 odstotkov delodajalcev.

"To je kvazi izobraževanje"
"Upal bi si postaviti tezo, da je 90 odstotkov od tega eno- ali dvourno usposabljanje iz varstva pri delu, mogoče je nekaj malega usposabljanja za neko konkretno delovno mesto, ko nekdo mogoče malo zraven stroja stoji in pokaže, kako se dela, ali pa če čistilki razložijo, s katerimi čistili mora kaj čistiti," je glede odgovorov slovenskih delodajalcev skeptičen Marjan Urbanč iz zveze svobodnih sindikatov, saj so delodajalci denimo tudi v sklopu protikriznega ukrepa skrajšanja delovnega časa od približno 16 milijonov evrov, namenjenih za izobraževanje delavcev, počrpali le dober milijon.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.