Slovenija
11 ogledov

Plače bodo čakali do ponedeljka

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Za družbo Prevent Global in Prevent avtomobilski deli se tudi danes še ni zgodilo nič prelomnega, čeprav so mnogi menili, da se bo danes zgodil tako imenovani dan D.

Zaposleni so namreč upravi dali jasno vedeti, da želijo do 15. ure odgovor, ali bodo dobili zaslužene junijske plače in regres ali ne, sicer bi raje videli, da bi družba šla v stečaj in bi bilo s tem agonije konec.

"Uprava je danes zagotovila, da si še vedno prizadeva dobiti denar za izplačilo junijskih plač. Dogovorili smo se, da na plače počakamo do ponedeljka, 2. avgusta, v kolikor se to ne bo zgodilo, bomo tudi uradno napovedali stavko," je za Žurnal24 po sestanku povedal predsednik podjetniškega sindikata Vladimir Zorman.

Kot je dejal predsednik uprave Renato Krajnc, je danes obiskal Ministrstvo za gospodarstvo, kjer je iskal možnosti, da bi lahko dobili zeleno luč vsaj za odlog plačila prispevkov. Že to bi, kot menijo mnogi, pomenilo veliko.

Stečaj kot začetek domino efekta

Kot pravi sekretar koroškega območnega združenja ZSSS Lojze Raško, upanje vendarle še obstaja, čeprav majhno. "Ljudje so nestrpni, negotovost narašča. Zato tudi ne moremo dati roke v ogenj, da pravice ne bodo vzeli v svoje roke in zaustavili strojev, čeprav se morajo zavedati, da bi v tem primeru nosili tudi vse sankcije. To bi potem lahko res bil tudi konec," opozarja Zorman. In dodaja, da če bi do stečaja res prišlo, to ne pomeni samo 1300 brezposelnih, temveč še nekaj sto več. "Posledice bi bile hude, saj bi to za seboj potegnilo stečaj še kakšnega drugega podjetja na Koroškem," meni Zorman.

Plačilno nesposobni od četrtka
Kot smo že poročali, je Prevent Global prejšnji četrtek razglasil plačilno nesposobnost. Uprava stečaja ni želela razglasiti, saj računa na nove finančne vire. Takrat so dejali še, da bodo v roku enega meseca pripravili program prestrukturiranja.

Če gre Prevent Global v stečaj, bo delo izgubilo 1650 delavcev v Sloveniji in okoli 1100 v tujini.

Podjetje potrebuje okoli šest milijonov evrov premostitvenih sredstev za naslednjih šest mesecev do zagona novih poslov. Zdaj so vezani le na enega kupca avtomobilskih sedežnih prevlek za nemški Volkswagen, nemško družbo Prevent DEV. Možnost pridobitve premostitvenih sredstev pa vidijo v dogovarjanju z državo in v obremenitvi premoženja podjetja Prevent v Braziliji, ki še ni pod hipoteko.

Prevent Global se je v hudih likvidnostnih težavah znašel zaradi stalnega zmanjševanja obsega poslov in bremen iz preteklosti. Celotni kratkoročni finančni dolg družbe v letošnjem letu znaša 42,5 milijona evrov.

Delavci, naveličani čakanja na plače, so v petek spontano ustavili delo v proizvodnji družbe Prevent avtomobilski deli v Slovenj Gradcu in zahtevali pojasnila vodstva družbe. Ko so jih dobili, so z delom nadaljevali, vendar pa je tudi sindikat vodstvu dal do danes rok za dokončne informacije. Okoli 1100 zaposlenih v podjetju Prevent avtomobilski deli še ni prejelo plač za junij, prav tako še plač za junij ni prejelo 160 zaposlenih v krovni družbi Prevent Global.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.