Slovenija
26 ogledov

Plače bodo januarja zamujale

Novice: Osnutek koalicijske pogodbe je ekonomsko škodljiv - Janez Šušteršič Saša Despot
Ker je proračun neizvršljiv, je vlada sprejela uredbo, ki določa pravila začasnega financiranja proračuna v prvem četrtletju. Uredba določa tudi šestdnevno zamudo pri izplačilu decembrskih plač v javnem sektorju.

Izvrševanje državnega proračuna za prihodnji dve leti je zaradi zbiranja podpisov za referendum praktično nemogoče.

Posledice bo občutilo tudi gospodarstvo

Zato je vlada z uredbo določila sredstva, ki jih imajo proračunski uporabniki na voljo v prvih treh mesecih. V tem času zagotovo ne bo objave kakšnih javnih naročil, ki so bila predvidena, je pojasnil finančni minister Janez Šušteršič in poudaril, da bo to pomenilo veliko težavo predvsem za gospodarstvo.

Uredba med drugim določa, da se v času začasnega financiranja ne sme sklepati novih pogodb o zaposlitvi oz. podaljševati izteklih se pogodb. Javni uslužbenci bodo decembrske plače prejeli 10. in ne že 4. januarja.

Prednost imajo socialne pravice

Prednost pri zagotavljanju sredstev imajo zakonske obveznosti in pravice, kot so denimo socialne pravice. Kjer zakonske podlage ni, pa bo treba porabo prilagoditi.

Vlada je določila tudi, za koliko se lahko država v tem času zadolži, in sicer do višine izplačil glavnic, kvota za poroštva pa je določena v eni četrtini celoletne. Višina povprečnine za občine se znižuje na 536 evrov na prebivalca, kot je bilo dogovorjeno s skupnostmi občin.

"Izjava Šušteršiča nesramna"

Na izplačilo plač se je že odzavl tudi Policijski sindikat Slovenije. Zapisali so, "da je izjava Šušteršiča nesramna, namera pa nezakonita, žaljiva in podana z izključnim namenom prizadeti dostojanstvo javnih uslužbencev, še zlasti policistov in zaposlenih v policiji in MNZ in jim onemogočiti normalno življenje, ter pahniti v stisko in v nemogoč položaj za preživetje."

"Zaradi utečene prakse smo si policisti, zaposleni v policiji in MNZ, ter ostali javni uslužbenci
prilagodili življenje glede na to dejstvo in si naloge in trajnike za plačilo naših obveznosti
določili prav na 05. dan ali 08. dan v mesecu, zato, da lažje in bolj učinkovito izpolnjujemo
svoje obveznosti in gospodarimo s skromnim dohodkom, da sploh pridemo čez mesec.
Večini nam sredstev zmanjka že pred 05. v mesecu in težko pričakamo že ta dan. S
prestavitvijo tega datuma, ki nima nobene pravne podlage, pa nam boste ne le povzročili
materialno škodo, temveč našim otrokom odvzeli kruh iz že tako lačnih ust," so še zapisali.

Ob tem ministra Šušteršiča opominjajo, da policisti in zaposleni v policiji in na notranjem ministrstvu nimajo tako visokih plač, kot jo ima on, in morajo na mesec preživeti s 700 do 800 evri. Predvsem pa jih zanima, ali bo prestavitev izplačila plač veljala tudi zanj in druge funkcionarje.

Spomnili so še na za petek napovedane proteste ter vprašali: "Mar resnično pričakujete, da vas bomo ob vedenju, da nam težko prislužene mezde niti ne boste plačali ob dogovorjenem času, še vedno branili pred razjarjenim ljudstvom?"

Komentarjev 25
  • feferon 13:37 21.december 2012.

    5. če te že zanima

  • kadoc 20:55 20.december 2012.

    Ronald ReaganBrez besed. Kakšen je bil pa tvoj uspeh v OŠ oz. dalje ?

  • Presvetli 19:55 20.december 2012.

    sarkazem fantje,sarkazem