Slovenija
27 ogledov

Plače bodo, ko bo denar

Slovenjgraški Prevent Global bo že prihodnji teden zavod za zaposlovanje seznani Žurnal24 main
Prevent. Kriteriji za odpuščanje so znani, šivilje bodo imele prednost pred drugimi poklici.

“Plače bomo izplačali takoj, ko bomo prejeli plačilo za opravljene storitve od kupca Prevent Deva, ki bo svoje obveznosti poravnal najpozneje 25. junija. Se pa trudimo denar zagotoviti iz drugih virov še pred tem datumom,” Monika Žvikart, predstavnica za stike z javnostmi Prevent Globala odgovarja na naše vprašanje, ali bodo danes plače ali se bo ponovila zgodba izpred enega meseca, ko so delavci, ko plač 18. ni bilo, spontano ustavili stroje.

Nehvaležno čakanje

Aerodrom v prodajo?
Postopek. “Ne vem, kako daleč je postopek prodaje. Prepričan sem, da nas bodo lastniki, to je Prevent Global pravočasno seznanili,” pojasnjuje Matjaž Sonc, direktor podjetja Aerodrom Maribor. Za nakup Aerodroma Maribor naj bi se zanimal švicarski investicijski sklad Greenpearl Investment, ki ponuja tri milijone evrov. Nadzorni svet Prevent Globala je podprl predlog uprave o prodaji podjetja. Sicer pa ministrstvo za promet že dlje obljublja razpis za 30-letno upravljanje letališča v Slivnici v okolici Maribora. Tokrat ga napovedujejo do konca junija.

Sindikalist Vladimir Zorman upa, da se tokrat to ne bo zgodilo. “Delavci so si plače brez dvoma zaslužili in težko živijo iz meseca v mesec. A če bo Dev obveznosti poravnal do 25. junija, ko je ravno praznik, to pomeni, da bodo plače šele 28., a ni nobenega dvoma, da zagotovo bodo,” pravi Zorman in dodaja, da bi si, če bi proizvodnja znova obstala, naredili medvedjo uslugo, zato je bolje počakati nekaj dni, čeprav je to za delavce nehvaležno.

Seznam že sestavljajo
Uprava je s sindikatom že dogovorila tudi kriterije, po katerih bodo prihodnje dni oblikovali seznam presežnih delavcev. Pri tem bodo upoštevali neprekinjeno delovno dobo v Preventu, socialno stanje, strokovno izobrazbo in dodatna znanja ter oddaljenost bivališča od delovnega mesta.

“Skupno bo letos v Preventu Avtomobilski deli brez dela ostalo 400 ljudi, od teh 255 v obratu na Mirni in še 145 na Koroškem,”
pove Žvikartova. Kot doda Zorman, pa bodo šivilje imele prednost pred tistimi, ki opravljajo druga, pomožna ročna dela, medtem ko izločilnih kriterijev ne bo. “Zagotovo pa se bo našel kdo, ki se mu bo zdelo, da se mu godi krivica. Temu se ne da izogniti,” še dodaja. Direktor velenjske izpostave zavoda za zaposlovanje Robert Rajšter za Žurnal24 pojasni: “Presežni delavci nas ne bodo presenetili. Nanje smo pripravljeni, upam pa, da jim bomo lahko čim prej zagotovili nova delovna mesta.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.