Slovenija
24 ogledov

Plače javnih uslužbencev ne bodo nižje

stavka, UKC Ljubljana, javni sektor
1/6
Žurnal24 main
Protest sindikatov javnega sektorja pred državnim zborom je očitno zalegel. Člani parlamentarnega odbora so namreč zavrnili dopolnilo k noveli zakona o interventnih ukrepih za znižanje plač javnim uslužbencem.

Konfederacija sindikatov javnega sektorja Slovenije je ob 12.30, torej neposredno pred sejo odbora DZ za finance in monetarno politiko, organizirala protestni shod pred stavbo državnega zbora, poroča STA. Odbor je obravnaval in nato zavrnil dopolnilo k noveli zakona o interventnih ukrepih za znižanje plač javnim uslužbencem.

Finančni minister Franc Križanič je uvodoma dejal, da vlada letos v sistem plač javnih uslužbencev ne bo enostransko posegala. Predlogu za znižanje plač vsem javnim uslužbencem za štiri odstotke so nasprotovali tudi predstavniki poslanskih skupin. Poslanec SLS Radovan Žerjav je tako dejal, da je treba zmanjšati število zaposlenih in ne plač.

"Ni mogoče stiskati pasu pri tistih, ki ga imajo zapetega na zadnji luknji," pa je bil slikovit poslanec SDS Zvonko Černač. Silva Črnugelj iz SD pa je opozorila, da je sicer treba pristopiti k varčevanju, vendar to ni enostransko dejanje, ampak permanenten proces.

Protest sindikatov je zalegel

Protestnega shoda so se udeležila vodstva sindikatov iz konfederacije, udeležbo so napovedali tudi v drugih sindikatih javnega sektorja. Kot je znano, so sindikati v primeru nižanja plač napovedujejo splošno stavko javnega sektorja.

Zavrelo jim je takoj po novici, da je odbor za lokalno samoupravo sprejel sklep, da se plače javnim uslužbencem znižajo za štiri odstotke. Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj nam je pred dnevi tako dejal: "Konec je treba narediti temu, da se stalno jemlje in jemlje samo javnim uslužbencem. Saj ne moremo delati na zrak."

Štrukelj sicer pravi, da je sporočilo jasno: ne glede na zagotovila nekaterih poslank in poslancev, da dopolnila ne bodo podprli, želijo s svojo navzočnostjo pred DZ sporočiti, da na znižanje plač v javnem sektorju ne bodo pristali. Meni, da bi tako reševanje krize postalo fokusirano izključno na plače javnih uslužbencev. "To več ne gre, poiskati bo treba tudi druge rešitve," je poudaril.

Policijski sindikat Slovenije je danes zaradi napovedanega nižanja plač ustanovil stavkovni odbor. Pravijo, da ta ukrep "grobo posega v plače zaposlenih v Policiji in MNZ".

Komentarjev 2
  • 1111 22:02 13.september 2011.

    plače znižat poslancem, vsem na vladi, ministrom...dnarja bo ostajalo...dokler se ta golazen tako dobro futra, slovenski narod bo na kolenih...banda!!

  • privat 19:31 13.september 2011.

    zdaj pa voluharji udarite po naj nižjem sloju....kdo pa je verjel da se bojo zmanjšale plače javnim uslužbencem???..kaj ni bila to samo igra?? Vzamite penzionistom,delovcem...i slavite zmago!