Slovenija
19 ogledov

Plače manjše, davki višji

Davčna stopnja, po kateri bodo morali lastniki nepremičnin enkrat na leto plačat Žurnal24 main
Davčna osnova. Za davek na nepremičnine je v Metliki 300 odstotkov višja kot v Ljubljani.

Na občino je zadnje dni klicalo veliko razburjenih občanov, ki so po prejemu obvestila o poskusnem izračunu vrednosti nepremičnin ugotovili, da bodo za svoje nepremičnine plačali precej več davka, kot je republiško povprečje. Za sto tisoč evrov vredno stanovanje bodo po trenutno veljavnih in ustreznih davčnih stopnjah na Bledu plačali 32, v Ljubljani 44, v Črnomlju nekaj več kot 67, v Metliki pa kar dobrih 137 evrov na leto. 

0,172 odstotka je predlagana davčna stopnja za Obično Metlika.

Stopnja ni dokončna 

Novi zakon o davku na nepremičnine naj bi vzpostavil enoten, pravičen in pregleden sistem obdavčitve nepremičnin. Če bo sprejet, naj bi julija naslednje leto dobili prve položnice, a glede na število pripomb, pritožb in v izračunih navedenih nepravilnosti bi se lahko zavleklo. Tudi po informacijah ministrstva za finance predlagana davčna stopnja ni dokončna. 

Davčno stopnjo so izračunali s simulacijo iz razmerja med nadomestilom za uporabo stavbnega zemljišča (nus) in 80 odstotki neuradno ocenjene tržne vrednosti nepremičnine. “Nihanja so lahko nastala zaradi različnih tržnih vrednosti nepremičnin oziroma višine nusa,” ugotavlja Mirjana Adlešič, direktorica metliške občinske uprave. 

Še nič ni zamujenega 

“Na eni izmed prvih občinskih sej bom predlagala znižanje davčne stopnje,” obljublja županja Renata Brunskole. Ministrstvo za finance je metliški občini tako visoko davčno stopnjo odmerilo na podlagi višine nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča, ki je bilo na občinskem svetu sprejeto že leta 2004. “Tega v minulem mandatu nismo spreminjali, ker še ni bil sprejet nov zakon o nepremičninah,” dodaja 
Brunskoletova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.