Slovenija
31 ogledov

Plače s sporazumom na hladno

1/10
Žurnal24 main
Sporazum o plačah v javnem sektorju je podpisan, izplačane povišice pa bo treba vrniti. Posedi obžaluje potezo Štrukljevih in trdi, da aneks ni legitimen.

"Predstojniki, ki so svojim uslužbencem izplačali tretjo četrtino plačnih nesorazmerij, bodo morali z uslužbenci doseči dogovor, da ta denar vrnejo," je po podpisu aneksa, ki predvideva zamik plačne reforme, napovedala ministrica za javno upravo Irma Pavlinič Krebs. Kot je znano, so tretjo četrtinko dobili izplačano na nekaterih občinah.

Podpisani aneks predvideva, da javni uslužbenci naslednjo poravnavo plačnih nesorazmerij dobijo leto dni po tem, ko bo gospodarska rast več kot 2,5 odstotka. Podpisalo ga je šest sindikatov iz Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimirja Štruklja ter Sindikat delavcev v vzgoji in izobraževanju. Skupno predstavljajo 77.410 članov, kar je več kot 40 odstotkov zaposlenih v javnem sektorju. To je glede spremenjenega kvoruma, potrebnega za sklepanje aneksov, dovolj.

Vladne službe bodo do ponedeljka preštele pristopne izjave in tako številko overile. "To je uspeh zdrave kmečke pameti, ki pravi, da moraš biti dober gospodar," je podpis aneksa komentiral premier Borut Pahor, ki se je na novinarski konferenci pridružil Štruklju in Krebsovi.

Posedi: legitimnost na preizkušnji
Trije podpisniki današnjega aneksa h kolektivni pogodbi sploh niso njeni podpisniki, zato je legitimnost njihove podpore vprašljiva, je za STA dejal vodja druge pogajalske skupine, ki sporazumu nasprotuje, Janez Posedi. Posedi poudarja, da aneksa ne bo mogoče uveljaviti, sami pa bodo na ustavno sodišče vložili pobudo za presojo ustavnosti novele zakona o sistemu plač v javnem sektorju vključno s predlogom za zadržanje njenega izvajanja. Obenem je izrazil obžalovanje nad današnjim podpisom.

Pred podpisom še naporni dialog
Podpis je bil napovedan že za okoli 12. ure, a se je zavleklo za štiri ure in pol, saj so sindikati trdili, da v aneksu, ki jim je bil dan v podpis, besedilo ni bilo isto, kot so ga oni uskladili z vlado.

Zaplet so rešili, ministrica Pavlinič Krebsova in predstavniki šestih sindikatov Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije ter Sindikata delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti (Vir) pa so okoli 16.40 podpisali aneks h kolektivni pogodbi za javni sektor in dogovor o ukrepih na področju plač za prihodnji dve leti.

Veljal bo za vse
Čeprav bo aneks podpisal le del sindikatov javnega sektorja, bo dogovor veljal tudi za sindikate, ki jih vodi Posedi. Posedijevi so včeraj v pismu Štruklju ostro nasprotovali današnjemu podpisu.

V konfederaciji so sicer dobili zagotovila vlade, da bo ob podpisu aneksa preklicala odpovedi kolektivnih pogodb in ustavila tožbo na delovnem sodišču.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.