Slovenija
32 ogledov

Plače v javnem sektorju še navzdol

Denar, evro, evri Shutterstock
Program stabilnosti in NRP. Ni izključeno niti nižanje pokojnin in nadaljnje omejevanje izdatkov za plače v javnem sektorju.

Poleg dviga DDV in nepremičninskega davka vlada načrtuje tudi ustavitev zniževanja davka od dohodkov pravnih oseb, višanje sodnih taks, davek na prodajo loterijskih srečk in na nekatere sladke pijače. Skupaj naj bi ti ukrepi prinesli okoli 540 milijonov evrov, podoben znesek pa nameravajo prihraniti tudi z rezanjem stroškov na odhodkovni strani. V izračunih še niso upoštevana sredstva, ki bi jih država lahko dobila od prodaje deležev v 15 podjetjih.

Če ne bo šlo drugače ...

Z ukrepi na strani odhodkov se bo nadaljevalo omejevanje izdatkov za plače v javnem sektorju, o čemer se vlada že pogaja s sindikati. Program stabilnosti omenja tudi “nadaljevanje ukrepov za omejevanje izdatkov za pokojnine”, pri čemer je premierka Alenka Bratušek dejala, da ne bo šlo nujno za nižanje pokojnin kot takih, lahko pa bi šlo za dodatke in hkrati poudarila, da ni še nič dorečenega.

Do konca leta bo vlada predstavila še drugi paket ukrepov trajne narave na strani odhodkov, je napovedal minister za finance Uroš Čufer.

Slaba banka

Za spodbujanje gospodarske rasti bo država krepila stabilnost bank. Te bo do konca julija z depoziti države v bankah dokapitalizirala v višini 900 milijonov evrov. Vzporedno s tem pa bo družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) oziroma tako imenovana slaba banka do konca septembra 2013 prevzela slabe terjatve državnih bank. V ta namen bo država izdala obveznice v vrednosti štiri milijarde evrov, kar bo začasno povečalo dolg države, a se bo ta v prihodnjih letih zmanjševal, ko bo država te slabe terjatve prodajala, sta pojasnila Bratuškova in Čufer.

Fiskalno pravilo še pride

Vpis fiskalnega pravila v ustavo zaradi prekinitve seje ne bo romal v Bruselj kot eden izmed že izvedenih ukrepov, predvidoma se bo to zgodilo še meseca maja. Minister Čufer je napovedal tudi spremembe v procesu odločanja, saj, kot je ilustriral “ne more vsakdo pilotirati letala”. Izpostavil je referendume, volilno zakonodajo, kjer ga “moti” veliko število strank v vladah, in korporativno upravljanje.

Evropska komisija bo 29. maja ocenila, ali Slovenija zadovoljivo ukrepa ali ne. Kot kaže, pa so bruseljski uradniki že gledali pod prste slovenskim. “V preteklih dneh so na strokovno-tehnični ravni na ministrstvu potekali razgovori s predstavniki Evropske komisije glede poročila o makroekonomskih neravnovesjih in glede priprave nacionalnega reformnega programa (NRP),” so nam sporočili z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ko smo jih vprašali, kaj je na ministrstvu počela delegacija s komisije.

Komentarjev 3
  • ennanova 17:55 10.maj 2013.

    Apokalipsa je, hvalabogu, pred vratiKončno se počasi približujemo koncu. Ukazi od zgoraj so namreč ostri, jasni in enoznačni, nobene hlinjene prijaznosti ni več, trgi bodo počasi postali ne le nestrpni, ampak kar besni, nepopustljivo bodo terjali svoje. Karte so ...prikaži več namreč že davno razdeljene; če kdo misli drugače, je neverjetno naiven.http://za-misli.si/kolumne/dusan-rutar/964-apokalipsa-je-hvalabogu-pred-vrati

  • titty 09:40 10.maj 2013.

    Če je to tvoj glavni problem, potem še marsikaj drugega ne razumeš!

  • macko 07:46 10.maj 2013.

    sploh ne razumem kaj se gospodinja oglaša, ve se kdo je gazda, bo že on povedal...