Slovenija
14 ogledov

Plače v Muri izplačane že danes

protest_mura Žurnal24 main
Redne plače naj bi danes ali jutri dobilo 471 delavcev družbe Mura in partnerji, 436 delavcev, ki so dobili odpoved, pa akontacijo plače.
Redne plače naj bi danes ali v torek dobilo 471 delavcev družbe Mura in partnerji, 436 delavcev, ki so sicer dobili odpovedi, a še delajo, pa akontacijo plače v višini 360 evrov. Ob tem zagotovilu podjetniški sindikat po besedah predsednika njegovega izvršnega odbora  Draga Forjana ne bo ukrepal.

Po besedah Bojana Starmana, poslovodečega v družbi Mura in partnerji, bo uresničen dogovor o plačilu tako redno zaposlenih kot tistih, ki so delali z njimi, ne glede na to, da je bilo slednjih kar 436. Ti bodo kmalu z zavoda za zaposlovanje spet prešli v proizvodnjo, ki jo zdaj selimo, združiti pa bo potrebno tudi vse službe, od komerciale do priprave dela, je povedal Starman.

 

Pahor v Murski Soboti

Premier Borut Pahor bo v torek obiskal Mursko Soboto, kjer se bo sestal s pomurskimi gospodarstveniki. Na delovnem sestanku bodo predstavili predlog zakona o razvojni podpori pomurski regiji v obdobju 2010–2015. Predlog določa štiri sklope ukrepov za blažitev posledic finančne in gospodarske krize v regiji, ki jo je kriza močno prizadela, brez dela pa je samo s stečajem Mure ostalo več kot 2600 ljudi. V šestih letih bodo predvideni ukrepi državni proračun stali 261 milijonov evrov.

"Že sedaj jih dela skoraj 900, večina teh je načrtovana za naprej in to bo do konca leta dejansko okoli 700 ljudi. Je pa treba priti iz zmede in ocenjujem, da bo potrebno naredili kar nekaj stvari še pri kratkoročnih naročilih in potem se odpira tudi možnost za naprej," je nadaljeval Starman in dodal, da poskušajo v nemoteno poslovanje vključiti čim večji krog partnerjev in kupcev.

Denar za izplačila plač so dobili iz tekočih sredstev družbe Mura in partnerji, novembra pa naj bi bil poračun za oktober.

Izvršni odbor sindikata Mure je prejšnji teden od uprave Mure in partnerjev zahteval, da morajo poleg zaposlenih dobiti plačilo tudi tisti, ki formalno niso več zaposleni, so pa delali ves čas. Če teh izplačil ne bi bilo, je sindikat napovedal "določene aktivnosti, ki so lahko tudi stavka", je dejal predsednik izvršnega odbora sindikata Forjan. Po njegovih besedah pa ima zagotovila, da bo izplačilo plač danes ali jutri, zato sindikat ne bo ukrepal.

Na računih že prve pomoči

S štirih pomurskih centrih za socialno delo bodo nakazali izredno socialno pomoč dobri četrtini nekdanjih delavcev Mure, ki so zanjo zaprosili. Preostali jo bodo predvidoma dobili 26. oktobra. Največ vlog za pomoč so dobili na območni enoti Centra za socialno delo Murska Sobota, do 16. oktobra je zanjo zaprosilo 1469 delavcev, ki so dobili sklep o prenehanju delovnega razmerja. Po besedah direktorice soboške območne enote Nataše Meolic so jih obravnavali prednostno, pozitivno pa so že rešili 370 vlog, tako da bodo prosilcem denar nakazali danes.

Štiričlanska družina bo dobila 521 evrov pomoči ne glede na to, ali je izgubil delo eden ali dva člana družine. Vse odločbe, ki jih bodo poslali danes, so v maksimalnem znesku, ki ga lahko dobi prosilec. Na lendavski enoti centra so izdali 399 odločb o izredni denarni pomoči, obdelujejo jih še 44, na centru v Gornji Radgoni pa so prejeli 145 vlog delavcev Mure in jih rešili 77. Z območne enote v Ljutomeru podatkov niso mogli posredovati.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.