Slovenija
40 ogledov

Plače zamrznjene, minimalni dohodek višji

Med drugim je vlada zaradi novih razmer na trgu in hitrega padanja cen nafte spr Žurnal24 main
Vlada, ki opravlja tekoče posle, bo predlagala podaljšanje interventnega zakona v leto 2012. Predloga, ki ga je pripravila na današnji seji, še ne bo poslala v parlament, saj se bodo o njem uskladili še s socialnimi partnerji

Veljavni zakon o interventnih ukrepih sicer deloma posega tudi v leto 2012, a se nanaša predvsem na omejevanje proračunskih odhodkov v letu 2011.

Ker pa sprejeti proračun za leto 2012 ne omogoča vseh povečanj izdatkov v prihodnjem letu, je treba nadaljevati z osnovno strategijo omejevanja rasti različnih javnih izdatkov, je na novinarski konferenci po seji vlade pojasnil finančni minister France Križanič.

Ukrepi iz predlaganega zakona bi sicer v prihodnjem letu prinesli 300 milijonov evrov prihranka, skupaj z veljavnim zakonom torej 600 milijonov evrov, je povedala državna sekretarka na finančnem ministrstvu Mateja Vraničar. Križanič pa pravi, da bi ti ukrepi v naslednjem letu izjemno koristili prihodnji vladi.

Višji minimalni dohodek

Podaljšanje interventnih ukrepov v leto 2012 se med drugim nanaša na transferje posameznikom in gospodinjstvom, ki se v prihodnjem letu ne bi uskladili z inflacijo, je pojasnil Križanič. Prav tako se ne bi uskladile pokojnine in drugi prejemki, pri čemer Križanič opozarja, da se tudi zmanjšali ne bi.

Kljub temu pa se bo po predlogu zvišal minimalni dohodek oziroma denarno nadomestilo, in sicer z 230 na 260 evrov. Osnovni predlog je sicer predvideval zvišanje denarnega nadomestila na 280 evrov, a se je vlada odločila za nekoliko nižji znesek.

Funkcionarjem štiri odsotke manj

Kar se tiče plač javnih uslužbencev, se te v letu 2012 prav tako ne bodo uskladile z inflacijo, regres pa ostaja v enaki višini kot letos, torej 692 evrov. Za funkcionarje bo tudi v prihodnjem letu veljalo štiriodstotno znižanje plač, prav tako bodo v prihodnjem letu še vedno zamrznjena napredovanja uslužbencev v javnem sektorju.

Kot je pojasnil Križanič, predloga še ne bodo poslali v parlament, saj se bodo prej uskladili s socialnimi partnerji, predvsem reprezentativnimi sindikati javnega sektorja. S pogovori bodo začeli v petek, skrajni rok za vložitev zakona v parlamentarno proceduro pa je prihodnji petek, je še napovedal Križanič.

Komentarjev 1
  • privat 11:34 29.september 2011.

    zakaj so zamrzljene?? Potrebno jih je znižati in celo zreducirati..manj zaposlenih ..manj denarja za nepotrebna izplačila!