Slovenija
42 ogledov

Plačevali za državljanstva

Policisti so preiskovali tudi zdravstveni dom v Lavričevi ulici in tamkajšnjega Žurnal24 main
Podkupovanja pri urejanju državljanstva so osumljeni zdravnik, uradnik in predsednik romske skupnosti.
Policija preiskuje Borisa Pajo, mariborskega zdravnika Fatmirja Bećirija, predsednika Romskega društva Romano Pralipe Maribor, uradnika na mariborski upravni enoti in še nekoga, in sicer zaradi dajanja in prejemanja podkupnine za urejanje državljanstev.

 

4

ljudje so bili v Mariboru pridržani zaradi korupcije.

“Pred tremi dnevi so mariborski policisti izvedli zaključno akcijo, ki je trajala od konca leta 2007 in se nanaša na področje korupcije v zvezi z urejanjem statusa tujca v Republiki Sloveniji. V sklopu zaključne akcije, v kateri je sodelovalo 75 policistov in kriminalistov, so pri 11 osumljencih opravili 25 hišnih preiskav in zasegli veliko dokumentacije. Štirim ljudem je bila odvzeta prostost in so jih privedli pred preiskovalnega sodnika mariborskega okrožnega sodišča," je v četrtek razkril Aleksander Jevšek, prvi kriminalist v Sloveniji.

 

Sumljiva preteklost

Preiskava. Policija je Bećirija preiskovala že leta 2003, ker naj bi prejemal podkupnine za posredovanje pri pridobivanju slovenskega državljanstva, a je takrat okrožno mariborsko tožilstvo sume zavrglo. Kazenska ovadba Urada kriminalistične policije PU Maribor je Bećiriju očitala, da naj bi septembra leta 1999 v Mariboru dobil takratnih tri tisoč nemških mark za posredovanje pri pridobitvi državljanstva in še dva tisoč nemških mark za ureditev priključka električne energije.

Zdravnik uradno na bolniškem dopustu
Mariborsko okrožno sodišče je potrdilo, da je bila prostost odvzeta Borisu Paji in Fatmirju Bećiriju: “Privedli so ju k preiskovalnemu sodniku. Procesna dejanja bodo opravljena v roku zakonitih 48 ur, ki se iztečejo v sobotnih jutranjih urah.”

Pri Zvezi Romov Slovenije z odvzemom prostosti njihovemu članu niso bili seznanjeni. So pa bili o obisku kriminalistov obveščeni v Zdravstvenem domu Adolfa Drolca Maribor. Boris Paja je namreč vodja njihove dislocirane enote na Lavričevi ulici. Kot smo izvedeli iz dobro obveščenih virov, naj bi prav on sodeloval pri nečednih poslih s Fatmirjem Bećirijem. "Ugotovili smo, da je v naši dislocirani enoti na Lavričevi ulici policija izvedla preiskavo prostorov, zato smo od Policijske uprave (PU) Maribor zahtevali informacijo o tem, ali so zasegli kakršnokoli zdravstveno dokumentacijo. V zvezi s tem pričakujemo čimprejšnji odgovor. V dogovoru s PU Maribor vam zaradi interesa preiskave podrobnejših informacij ne moremo posredovati,” je za Žurnal24 povedal Jernej Završnik, direktor Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor. Kot so nam v četrtek povedali v ambulanti na Lavričevi ulici, je Boris Paja na bolniškem dopustu.

Vpleten tudi uradnik
Pri nečednih poslih naj bi sodeloval tudi državni uradnik. "Delavci PU Maribor zbirajo obvestila v zvezi s sumom storitve kaznivega dejanja zoper uslužbenca Upravne enote Maribor. Predlagamo vam, da se za več informacij obrnete na PU Maribor," so dejali na upravni enoti. Na mariborski policijski upravi so se zavili v molk, več informacij obljubljajo na petkovi tiskovni konferenci.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.