Slovenija
13 ogledov

Plačilo za pomoč bo višje

V Sloveniji za svoje najbližje skrbi 1.100 družinskih pomočnikov. (Foto: Žurnal2 Žurnal24 main
Osebni pomočniki. Upravičeni bodo do plačanih bolniških in dopustov.
Delo. Pomočnik se mora odjaviti iz evidenc zavoda za zaposlovanje, zapustiti trg dela ali pri delodajalcu delati s skrajšanim delovnim časom. Usposabljanje. Pri socialni zbornici mora opraviti program usposabljanja, ki traja dva dneva po šest ur. “Na naša izobraževanja hodijo ljudje, ki za svojega invalida skrbijo 20, 30 let. To so večinoma matere invalidnih otrok, otroci bolnih staršev ali pa tisti, katerih partnerji so doživeli prometno nesrečo, možgansko kap ali multiplo sklerozo. Ker so pomočniki najožji družinski člani, jim nimaš več česa povedati, ker so šli ti ljudje že skozi vse zdravstvene terapije.” Tako Bojan Regvar iz socialne zbornice razlaga, zakaj je 12-urno uradno izobraževanje zadostno.

Družinski pomočniki, ki skrbijo za invalidne svojce, bodo predvidoma že z začetkom prihodnjega leta upravičeni do višjih plačil za izgubljeni dohodek.

Namesto 450 evrov neto minimalne plače, kolikor jim na mesec pripada zdaj, bodo dobili 674 evrov. Imeli pa bodo tudi pravico do 20 dni plačanega dopusta in bolniške (do 30 dni) v nespremenjenem znesku, do česar zdaj niso bili upravičeni.

Gre za novost, ki jo sicer uvaja novi zakon o dolgotrajni oskrbi. Čeprav bo začel veljati šele leta 2013, smo od zanesljivih virov izvedeli, da bodo omenjene spremembe za pomočnike začele veljati že prihodnje leto, in sicer z novim zakonom o socialnem varstvu.

Ne več le družinski člani
Družinski pomočniki se bodo po novem imenovali osebni pomočniki. Odslej bo lahko za oskrbovanca skrbel kdorkoli, ki bi se za to odločil, medtem ko so trenutno pomočniki lahko le družinski člani ali ljudje z istim stalnim prebivališčem kot oskrbovanec. Predvsem pa tovrstna pomoč ne bo več omejena le na invalide, pač pa se bodo zanjo lahko odločili vsi, ki bodo vsaj tri mesece potrebovali več kot štiri ure pomoči na teden. Novo pa je tudi to, da bodo pravico do plačila pomočniki lahko obdržali le še mesec po smrti varovanca, kar je dva meseca manj kot zdaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.