Slovenija
7 ogledov

Plačilo za Slovenijo celo pozitivno

eu, evro, evropska banka, denar Žurnal24 main
Slovenija naj bi prvo leto za pomoč Grčiji prispevala 145 milijonov evrov. Kakšen bo psihološki učinek na vlagatelje? Sledi padec delnic? Ekonomist Grahek trdi, da bo plačilo za Slovenijo celo pozitivno.

"Izključno zaradi denarne pomoči do padca delnic ne bo prišlo. Tu so še drugi dejavniki, ki so pomembnejši," je zatrdil Andraž Grahek, ekonomist in direktor KD skladov.

"Veliko je špekulacij, ali je to dejansko pomoč ali gre za posojilo, ki bo poplačano. V primeru posojila bo država ustvarila pozitiven denar, saj je strošek zadolževanja slovenske države manjši kot obrestna mera, po kateri daje posojilo,"
dodaja.

Slovenija bo prispevala 0,48 odstotka deleža posojil držav v območju evra, ki so Grčiji v treh letih pripravljene posoditi do 80 milijard evrov, v prvem do 30 milijard evrov. Slovenija naj bi tako prvo leto prispevala 145 milijonov evrov, v treh letih pa do 384 milijonov evrov.

Od kod Sloveniji posojilo?
Slovenija ima več različnih načinov, da se zadolži za omenjeni znesek. V zadnjih dveh letih je država uporabljala predvsem zadolževanje na trgu evroobveznic. Drugi vir je zadolževanje doma pri določenih institucionalnih lastnikih, ki vseeno vlagajo v obveznice slovenske države.

"Mislim, da bo država poskušala ta sredstva pridobiti na evrskem trgu, saj je to smisel in logika, ki stoji za samo pomočjo," je prepričan ekonomist.

Psihološki učinek za vlagatelje?
Grahek meni, da slovenski kapitalski trg v zadnjem času ne sledi globalnim trgom. "Veliko bolj so v ospredju lokalne zgodbe – namera Mercatorja, da prevzema Merkur, potencialne dokapitalizacije podjetij ..."

Sama transakcija, če Grčija ne bankrotira, bo celo pozitivna za slovenski proračun.
 

Določeno zanimanje, ki so ga pokazali tuji institucionalni vlagatelji, bi v manjši meri lahko presahnilo, saj se ti na globalni ravni ukvarjajo s tem, kakšen je ustrezen donos za sprejemanje tveganj, dodaja.

Transakcija za slovenski proračun pozitivna
"Sama transakcija, če Grčija ne bankrotira, bo celo pozitivna za slovenski proračun. S tega stališča mali človek tega ne bo občutil," zatrdi Grahek. Če se grška fiskalna kriza poglobi, kar bi s seboj potegnilo tudi krizo v evroobmočju, dolg pa bi se začel kopičiti tudi pri drugih državah, vključno s Slovenijo, pa bi posledice občutil tudi mali človek v Sloveniji.

Nasvet Sloveniji
Dokler imamo privilegij vzdržnih financ, je treba strateško razmišljati za prihodnost. Treba je stimulirati gospodarstvo, drugače se v prihodnje dolg samo kopiči, je prepričan Grahek.

Grčija bi lahko odprla Pandorino skrinjico
Ekonomist poudari, da se korupcija pojavlja po vseh državah. V Grčiji je bila korupcija povezana z nerazumnim, neekonomičnim ravnanjem države. Nadpovprečno so izkoriščali privilegije ugodnosti evra, plače so rasle prehitro in raven teh plač ni bila nizka. "Treba je postaviti jasna pravila, pooostriti nadzor in uvajati boleče sankcije."

Grčija bi lahko odprla Pandorino skrinjico
Ob razmerah v Grčiji so se vsi začeli spraševati, kaj bi se zgodilo, če bi se grški sindrom prenesel na preostale države. "Težava bi bila, če bi se grška številka, ki je dokaj majhna, razširila na Španijo, Portugalsko, Irsko in celo Italijo, ki ima praktično večji dolg kot Grčija. Če ne bi prišlo do predlaganih reform, bi bilo najpametneje Grčijo izključiti iz evroobmočja in ji predlagati alternativno valuto," še doda.

Francija in Nemčija pritrdilno
Francoski parlament in nemški bundestag sta danes potrdila sprožitev mehanizma posojil evroskupine in Mednarodnega denarnega sklada (IMF) za pomoč Grčiji. Francija bo k skupni pomoči prispevala 16,8 milijarde, Nemčija pa 22,4 milijarde evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.