Slovenija
12 ogledov

Plačljivo kljub zavarovanju

Pacienti se pogosto pritožujejo tudi zaradi predolgega čakanja pred ambulanto. ( Žurnal24 main
Zdravstvo. K zdravniku po trikrat na mesec, velikokrat le zaradi bolniške.

Okoli desetina pacientov plačuje laboratorijske storitve in storitve zdravnika specialista, čeprav gre za pravico, ki jo krije osnovno zdravstveno zavarovanje. To je pokazala raziskava, ki jo je pri Ninamedii naročilo Združenje zdravstvenih zavodov Slovenije.

ZZZS ne krije dovolj

"V našem zdravstvenem domu (ZD) skoraj dvakrat presegamo število točk, ki so namenjene za laboratorijske storitve. Zdravniki presojajo, da so te preiskave nujne, če pa bi gledali s finančnega vidika, bi morali zavarovancem nuditi toliko manj laboratorijskih storitev," razlaga Stanislav Pušnik, direktor ZD Ravne na Koroškem.

Storitve laboratorija ali zdravnika specialista pogosteje plačajo sami tisti, ki imajo izbranega zasebnega zdravnika s koncesijo (teh je 14 odstotkov), kot tisti, ki imajo izbranega osebnega zdravnika v ZD. "Plačilo laboratorijskih storitev je podcenjeno," pravi direktor Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije Metod Mezek in pojasnjuje: "Zdravniki v zdravstvenih domovih ne glede na to potrebne raziskave naročajo in le izjemoma zaračunajo, medtem ko koncesionarji v večji meri storitev pacientom zaračunajo, ker morajo bolj paziti na svoje stroške."

Pogosti obiski zdravnika

Največ bolnikov svojega osebnega zdravnika obišče vsaj trikrat ali štirikrat na mesec, slaba tretjina pacientov pa enkrat ali dvakrat na leto. Več kot polovica se k zdravniku odpravi zaradi bolezni, kar 40 odstotkov vprašanih pa je bilo pri zdravniku nazadnje zaradi administrativnih razlogov, predvsem predpisovanja bolniškega dopusta. "V okviru splošne medicine ves čas opozarjamo, da imamo zaradi sistema, ki ga narekuje Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) absolutno preveč opravka z administrativnimi postopki. To je zaskrbljujoče in potrebna bi bila sistemska sprememba," pravi Pušnik, ki meni, da bi prvo spremembo lahko naredili pri predpisovanju receptov kroničnim bolnikom.

Komentarjev 1
  • maresem 07:53 10.marec 2014.

    Če v zdravstve4nem sistemu ne bi bilo toliko pijavk, bi bilo denarja več, kot dovolj.