Slovenija
35 ogledov

Plačni kaos stane milijone

V najuspešnejšem revidiranem letu Zpiz v roku ni rešil kar četrtine zadev, pravi Žurnal24 main
Revizije. Javni zavodi nepravilno izplačujejo plače. Zneske bo treba vrniti.
Vračanje denarja Zakon. Če delodajalec ugotovi, da je bila uslužbencu izplačana višja plača, kot mu pripada, se mora z njim dogovoriti o vrnitvi preveč izplačanega zneska. Če se v enem mesecu ne dogovorita, mora delodajalec preveč izplačani znesek zahtevati s tožbo pred sodiščem.

Previsoke plače. Med desetimi revidiranimi javnimi zavodi so plače ob spremembi plačnega sistema pravilno izvedli le na enem zavodu, ugotavlja računsko sodišče. Pregledali so izplačila v zadnjih petih mesecih leta 2008 in ugotovili, da je devet zavodov v tem obdobju nepravilno izplačalo skupno 205 tisoč evrov. Največ, 142 tisoč evrov, so izplačali na Zavodu za gradbeništvo Slovenije (Zag), kjer je zaposlenih 207 ljudi.

Zag: Kriva časovna stiska
Javni zavodi so spremembo plačnega sistema pogosto izkoristili predvsem za neupravičeno višanje zahtevnosti delovnih mest in razporejanje javnih uslužbencev na delovna mesta, za katera ne izpolnjujejo pogojev," ugotavlja predsednik računskega sodišča Igor Šoltes. 
“Prehod na novi plačni sistem je bil izveden v časovni stiski, zato so se pri prevedbi pojavile številne dileme. V skladu z zagotovilom, da se plača zaradi prevedbe ne bo nikomur znižala, smo se ob dvomu odločali v korist zaposlenih,” pojasnjujejo na Zagu, kjer naj bi večino nepravilnosti že odpravili. Med zadnjimi revidiranci Zagu sledi ljubljanska Drama, kjer so nepravilno izplačali 13 tisoč evrov.

30 milijonov evrov bi znašala neupravičena izplačila, če bi vzorec desetih zavodov prenesli na 1.500.

Na sodišče
V prvih petih mesecih izvajanja plačne reforme si je Zavod za gradbeništvo Slovenije izplačal za 140 tisoč evrov previsoke plače. V Zavodu za gradbeništvo Slovenije je zaposlenih 207 ljudi. Sledi mu Vrtec Jarše, kjer so si v petih mesecih izplačali za 15 tisoč evrov previsoke plače, v ljubljanski Drami pa za 13. 183 evrov. Vseh devet zavodov skupaj si je izplačalo za  205 tisoč evrov plač in različnih dodatkov  preveč.

Previsoko izplačane zneske bodo morali v javnih zavodih vrniti. "Gre za dogovor med delodajalcem in uslužbencem," pojasnjuje predsednik Računskega sodišča Igor Šoltes. Številne zahteve delodajalcev, naj delavci vrnejo previsoka izplačila, bodo najverjetneje končala na pristojnih sodiščih, še sklepa Šoltes, ki pa tudi ne izključuje možnosti, da so si previsoke plače izplačevali tudi v drugih javnih zavodih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.