Slovenija
41 ogledov

Plačni kaos v javnem sektorju

klinika Nik Rovan
Nesorazmerja: ne veljajo za vse enako.

Sindikati in vlada se še vedno pogajajo, koliko odstotkom plače so se javni uslužbenci pripravljeni odpovedati, če se dokončno odpravijo plačna nesorazmerja (tretja in četrta četrtina odprave sta bili prestavljeni, dokler ne bi bila rast BDP višja od 2,5 odstotka), medtem pa vsaj v eni od ustanov javnega sektorja nekaterim zaposlenim plače izplačujejo, kot da bi bila nesorazmerja že odpravljena.

Prideš pozneje, si na boljšem

Naš bralec je ugotovil, da imajo nekateri sodelavci, ki so na enakem delovnem mestu in so v istem plačnem razredu kot on, deset odstotkov neto višjo plačo brez dodatkov. S plačilne liste je razvidno, da tem plačo obračunavajo od bruto plače, kakršna naj bi bila šele po odpravi plačnih nesorazmerij. V računovodstvu so našemu bralcu pojasnili, da je razlika nastala zato, ker so sodelavci pogodbo podpisali pozneje, takih primerov pa naj bi bilo celo več.

MJU: Tako ne gre!

Nikomur v javnem sektorju, ki bi se mu moralo plačno nesorazmerje še odpraviti, se ne sme izplačevati polne vrednosti plače, kot da bi bilo nesorazmerje že odpravljeno, pa trdijo na ministrstvu za javno upravo (MJU). Pojasnili so, da je zakon zagotovil enako obravnavo javnih uslužbencev, ki so ob prehodu v novi plačni sistem že imeli sklenjeno delovno razmerje, in tistih, ki bi delovno razmerje sklenili v času odpravljanja nesorazmerij. Za pravilen izračun plač je sicer odgovoren delodajalec.

"Javni uslužbenec, ki meni, da mu plača ni pravilno obračunana, se lahko obrne na inšpektorat za javno upravo, znotraj katerega se izvaja inšpekcija plač v javnem sektorju," svetujejo na MJU.

Komentarjev 2
  • Trsten 16:37 16.april 2012.

    Možno je da tale inđiniro Kustrrini pobira kakšne procente od dohtarjev.

  • graff 14:10 15.april 2012.

    Spet spuščanje megle. Objavljen je spisek od AJPESA 10 največjih prejemnikov plač, na 1. mestu direktor ZD Slovenj Gradec, več kot 11.000 evrov in slika je skoraj do 10. mesta nespremenjena. Zato tudi FIDESOV filmski igralec Kuštrinski, (slabšega v SLO ...prikaži več ni) podpira vlado in nastopa proti ostalim v JS. Igralci tipa Kuštrinski, v Hollywoodu igrajio negativne vloge, tako mimogrede, zaradi njim prirojene sposobnosti, jim sploh ni potrebno igrati vloge ,,cinika,,!Dokler bodo imeli direktorji ZD v SLO, državnih podjetij v Elektrogospodarstvu, DARSU, Bankah in mnogi drugi do dvakrat večjo plačo kot predsenik države, potem tukaj ne samo smrdi, ampak gre za organiziran napad in rop državnega proračuna iz strani politike. In katera pol. opcija sedaj vlada ???Zanimivo je, da zdravniki specialisti in kirurgi ne zaslužijo niti tretjine plače nekega direktorja zdravstvenega doma in so tiho, morda pomeni, da jih Kuštrin za razliko zalaga po skrivnih kanalih????