Slovenija
143 ogledov

Plačo bo dal za globo

“Ne želim komentirati,” je bil bivši minister Gerkeš skop na vprašanje, ali ga j Žurnal24 main
Boj proti korupciji. Prve kazni, ker v pogodbi ni protikorupcijske klavzule. Oglobljen menda bivši minister.

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je “v enem od prekrškovnih postopkov odgovorni osebi državnega organa izrekla enotno globo za tri kršitve v znesku 4.500 evrov”. Tako je KPK zapisala v junijskem vestniku. Za koga gre, na komisiji ne želijo razkrivati.

“Ni mi bila izrečena nobena globa,” je včeraj informacijo komentiral državni sekretar Andrej Horvat, ki se je zaradi projektne pisarne v Pomurju in treh pogodb pred meseci znašel v središču revizij in bil začasno umaknjen s projekta.

Pomurju 1,8 državnega milijona

Ozadje. Pogodbe, zaradi katerih naj bi KPK oglobila Gjerkeša, ker v njih ni protikorupcijske klavzule, so bile sklenjene z Oikosom (v višini milijon evrov), Pristopom (za okoli 600 tisoč evrov) in Pribinovino (v višini 115 tisoč evrov).

Ker je vse tri pogodbe, v katerih manjka prav protikorupcijska klavzula (od 6. junija lani je obvezna v vseh pogodbah nad 10 tisoč evri v javnem sektorju), podpisal bivši minister Henrik Gjerkeš, je bila globa zelo verjetno izrečena prav njemu.

Gjerkeš, ki je z ministrskega mesta odstopil, potem ko je vozil vinjen, informacije včeraj ni želel ne zanikati ne potrditi: “To boste morali preveriti kar pri KPK.”

Delijo le opozorila
Tako Horvat kot Gjerkeš pa menita, da bi bilo dobro, da bi šef KPK zdaj, “ko je en kejs narejen”, pregledal vse pogodbe, ki so jih po juniju lani podpisali ministri.

“V večini ni protikorupcijskih klavzul,” je prepričan Horvat, “poleg tega minister pogodbe samo podpiše – kaj pa odgovornost uradništva? Vsako tako pogodbo pogleda nekaj ljudi, preden gre v podpis.”

Iz odgovorov KPK pa je razbrati, da se še niso lotili načrtnega pregledovanja pogodb, temveč so pred kratkim le “izrecno opozorili vse zavezance, da so določbo dolžni spoštovati”.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.