Slovenija
15 ogledov

Plagiatorka tudi morebitna mandatarka?

Alenka Bratušek Žurnal24 main
Očitki, da je magistrska naloga prepisana, so se pojavili tudi pri Alenki Bratušek. Poznavalec pravi, da je naloga izrazito slabo napisana.

Po spletu je zaokrožilo anonimno pismo, ki morebitno bodočo mandatarko Alenko Bratušek obtožuje plagiatorstva pri pisanju magistrske naloge.

"Del magistrskega dela Alenke Bratušek pod naslovom Statusna sprememba servisa za protokolarne storitve iz neposrednega proračunskega uporabnika v javni gospodarski zavod, (2006) je neposreden plagiat (copy-paste) iz vladnih gradiv, in sicer Odloka o ustanovitvi javnega gospodarskega zavoda protokolarne storitve RS (9. 1. 2001) in Strateškega razvojnega načrta Javnega gospodarskega zavoda protokolarne storitve RS 2003-2008 (avgust 2003). Ob tem je treba opozoriti, da nobeno od omenjenih gradiv ni navedeno med viri niti citirano, ampak zapisano kot lasten akademski prispevek avtorice," je zapisal neznanec. Kot dokaz je elektronskemu pismu priložil tudi priloge, v katerih so izpisani odstavki iz originalnih besedil in magistrske naloge.

Med primerjavo je opaziti celo, da Bratuškova pri kopiranju ni bila dosledna, saj se večkrat pojavi 3. oseba množine, kot je v članku, naloga pa je seveda napisana v prvi osebi ednine.

Dobila je tudi materialno korist

Pismu je kot dokazilo priložena tudi pogodba med Alenko Bratušek in Ministrstvo za finance iz leta 2001, ko ga je vodil Anton Rop. Anonimnež zato predvideva, da je Bratuškova za prepisovanje pridobila tudi materialno korist. "Ministrstvo ji je namreč plačalo celotno šolnino, poleg tega pa je imela na račun davkoplačevalcev plačan tudi študijski dopust," piše v pismu.

Makarovič: Obstaja sum plagiatorstva

Po mnenju dekana Fakultete za uporabne družbene študije iz Nove Gorice Mateja Makaroviča, pri nalogi Bratuškove obstaja sum plagiatorstva. Kot je povedal za spletni portal Siol.net, je magistrska naloga izrazito slabo napisana, saj nima jasnega raziskovalnega vprašanja, poleg tega pa je po Makarovičevih besedah slog pisanja izrazito neakademski, naloga pa jezikovno šibka.

Preverjanje se je že začelo

Predavatelj na Fakulteti za družbene vede Milan Brglez, ki je tudi član senata fakultete, je za oddajo Danes na Planet TV povedal, da so v zvezi z magistrsko nalogo Bratuškove začeli "s postopkom preverjanja trditev in ugotavljanja okoliščin v skladu s statutom Univerze v Ljubljani".

Komentarjev 41
  • dragec 08:52 27.februar 2013.

    Glede diplomskih nalog - to je odraz stanja (ali če ulično povem - sranja in dirkanja za denarjem in ne znanjm) v visokem šolstvu, ustanovitvi kvazi fakultet in nezmožnost preprečevanja lepljenja tujega znanja spomočjo googla!!!!

  • gec 08:09 27.februar 2013.

    JANŠEVIKI,ODJANŠALO VAM JE DNE 27.02.2013,ZA VEDNO.

  • gec 08:08 27.februar 2013.

    ALENKA SREČNO DANES.