Slovenija
31 ogledov

“Plagiatorski” priročnik za študente

Danijel rebolj Nino Verdnik
Univerza v Mariboru. Z jasnimi določili v boj proti plagiatom. Računalniški program še ni izbran.

“Tudi do zdaj so profesorji na naših fakultetah preverjali plagiatorstvo, a zdaj sta jasno začrtana proces in odgovornost preverjanja plagiatorstva, ki se je v zadnjih letih precej razmahnil,” pravi Danijel Rebolj, rektor Univerze v Mariboru (UM). Na včerajšnji seji senata so senatorji sprejeli delovno gradivo o preverjanju plagiatorstva na UM.

Slovo od indeksov

Poleg tega so sklenili, da s študijskim letom 2013/14 ukinejo indekse. Za vpis ocen se že nekaj let uporablja elektronska evidenca, za identifikacijo pa bo študentom zadoščala študentska izkaznica.

Ne določa sankcij

Gradivo o preverjanju plagiatorstva ne določa sankcioniranja, pač pa je neke vrste priročnik študentom in profesorjem oziroma mentorjem. Kateri računalniški program bodo fakultete uporabljale za preverjanje diplomskih, magistrskih in doktorskih nalog, še ni dorečeno. “Pomembno je, da program omogoči primerjanje z vsemi digitalno dostopnimi viri in da zagotovimo avtomatizem preverjanja,” pojasnjuje Rebolj. Kot opaža rektor, študentje radi prekopirajo del teksta iz tujih del in ga uporabijo v svojih seminarskih nalogah, redko pa se po njegovih besedah to dogaja pri diplomskih nalogah.

Razmah prepisovanja

“Z uporabo računalnikov, ki jih naši zdajšnji študentje uporabljajo že od osnovne šole, se je razmahnilo tudi prepisovanje. Z računalniškim preverjanjem nalog se prilagajamo času,” sklene Rebolj.

Komentarjev 1
  • dragec 08:12 25.september 2012.

    2/3 diplom v Sloveniji je eno navadno prepisovanje prepisanega - garant!!!