Slovenija
20 ogledov

Plakati praznujmo brez klanja

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Po Sloveniji plakati s sloganom Meso – telo ga ne potrebuje. Društvo, ki jih je naročilo, proti klanju. Pojasnila, zakaj.

"Praznujmo brez klanja," v imenu Društva za osvoboditev živali in njihove pravice poziva predsednik Stanko Valpatič.

Po vseh večjih slovenskih mestih od včeraj visijo veleplakati z motivom kravjega mesa in geslom Meso – telo ga ne potrebuje. V prvi vrsti opozarjajo, da je božič pri nas pravzaprav praznik klanja: "Statistično je dokazano, da se okrog božiča in novega leta pokolje največ živali, mi pa govorimo o enem miru. Moral bi biti za vsa živa bitja, tudi za živali," meni Valpatič in dodaja, da poziv velja vse leto, saj "če se sprehodimo okrog velikih farm živali, nam mora biti takoj jasno, v kakšnih pogojih živijo in na kakšen način te živali umrejo".

Na naše vprašanje, kako odgovarja na številne polemike okrog tega, da človeško telo vendarle potrebuje meso, pravi: "Strokovnjaki z vsega sveta, na tisoče njih, trdijo, da je brez mesa možno. Izkušnje mnogih nas, tudi takšnih, ki imamo otroke, stare več kot 20 let, to tudi potrjujejo."

Izpostavimo še možnosti izbire, na kar Valpatič odgovori, da s plakatom ne želijo in tudi ne morejo nikogar v nič prisiliti. "Če pa že želimo imeti izbiro, se moramo zavedati tudi odgovornosti, ki jo prinaša množična živinoreja, odgovornosti za ubijanje živih bitij in umetno oplojevanje slednjih ter tudi življenje v skrajno neprimernih okoljih."

Plakate bo društvo vsem na očeh in kot opozorilo pustilo viseti do 28. decembra.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.