Slovenija
37 ogledov

Planica (še) na čakanju

(Foto: Nordijski center Planica) Žurnal24 main
Zakon o Nordijskem centru Planica je v zadnjih tednih pogosto na mizah razprav v parlamentu. Smo tik pred sprejetjem, z deli naj bi začeli januarja.

Nacionalni ponos, ki ga je zob časa dodobra razjedel, naj bi že januarja vendarle dočakal začetek odrešitve.

Kot je znano, bi za izgradnjo celega nordijskega centra Planice potrebovali bodisi državni lokacijski načrt ali pa ustrezen zakon. "Ker bi za prvo postopek trajal od tri do pet let, smo se riziku izognili in šli v pripravo zakona,“ se odločitve spomni direktor Zavoda za šport RS Planica Jelko Gros.

Včeraj je bil predlog zakona obravnavan na seji odbora za kulturo, šolstvo, šport in mladino, potrjen je bil tudi na odboru za okolje in v državnem svetu. Potrebno je še tretje branje, na razpravi bo na naslednji seji državnega zbora, ki se začne v tednu po 18. oktobru.

Novi zakon opredeljuje javni interes, območje, skrbnika. Kdaj se bodo pod Poncami oglasili stroji, ni stvar zakona, slednji je le podlaga za začetek del. Gradnja je stvar prijav na razpise in različnih usklajevanj. "Mi smo imeli kar nekaj časa v teku presojo vplivov na okolje. Projekt je zdaj sprejemljiv za agencijo za okolje, treba pa bo počakati, da bo delo v skladu s ptičjo direktivo, saj ne smemo podirati drevja v obdobju gnezdenja,“ pojasnjuje Gros.

Potreben denar je evropski in je za Planico rezerviran: "Ja, gre za denar, ki je rezerviran za nekaj slovenskih projektov. Potrebovali bomo dobrih 42 milijonov. 25 milijonov za skakalni center, dodatnih 18 za tekaški center,“ pravi Gros.

"Najprej bomo januarja začeli z izgradnjo skakalnega centra, v letu zatem takoj tekaški stadion, leta 2013 letalnico in še en del tekaških prog,“ pravi Gros in doda, da so z opredeljeno časovnico zadovoljni, če se bo zares tudi realizirala. Naslednji korak bo na prihodnji seji državnega zbora.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.