Slovenija
17 ogledov

Planinki noč preživeli v steni

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Gorska reševalna služba je bila pozno popoldne obveščena o dveh zaplezanih planinkah. Noč sta preživeli v steni.

Plezalki iz okolice Ljubljane, katerih starost naj bi bila okrog 30 let, sta se zaplezali v Loški steni med Oblico in vrhom Rup v občini Bovec. "Približno sto metrov pod vrhom sta planinki obtičali," pove vodja bovške reševalne službe Marko Matajurc.

"Ker je bilo že prepozno, da bi se helikopter dvignil ponju, smo jima svetovali, da noč preživita v bivaku," pravi Matajurc. V bližini ni nobenega bivaka, za noč v steni sta se tako znašli sami. Na srečo sta bili po besedah Matajurca ustrezno opremljeni.

"Sinoči smo bili nazadnje z njima v stiku okrog 22. ure, slišali smo se tudi že zjutraj. Počutita se dobro in to je pomembno," pravi Matajurc. Na vprašanje, kaj je botrovalo preživeti noči v steni, odgovarja, da niti slaba opremljenosti niti vremenske razmere: "Je pa ena omenjala rahlo slabost."

Planinki so s helikopterjem že prepeljali v dolino in na pregled k zdravniku.

Razmere ugodne
Razmere v slovenskih gorah so sicer – za izkušene in opremljene pohodnike (!) – ugodne. Temperatura na 1500 metrih bo čez dan okoli -1, na 2500 metrih okoli -5 stopinj.

Jutri bo v gorah pretežno jasno, pihal bo večinoma šibak zahodni do severozahodni veter. Popoldne se bo od severa zmerno pooblačilo. Temperatura na 1500 metrih bo okoli 1, na 2500 metrih pa okoli -3 stopinje Celzija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.