Slovenija
14 ogledov

Plastična revolucija

Odrabljena plastika danes predstavlja veliko breme za okolje in zdravje ljudi. ( Žurnal24 main
V izdelavi plastičnih izdelkov se obeta velika sprememba. Strokovnjaki so iznašli način proizvajanja naravi neškodljive plastične mase z bioinženiringom.

Industrijsko pridobivanje plastične mase oziroma poliestrov je doslej temeljilo na kemičnih procesih ob predelavi fosilnih goriv.

Plastična masa tako predstavlja velik vpliv pri obremenjevanju okolja, še posebej zaradi svoje nerazgradljivosti, pa tudi za človeka ni popolnoma brez škodljivih učinkov. Povrh vsega gre za drag dvostopenjski proces pridobivanja, poroča BBC.

Skupina južnokorejskih znanstvenikov je predstavila enostopenjsko izdelavo polimera, ki so ga proizvedli iz biomase s pomočjo encimov in metaboličnega procesa, v katerem dejavno sodeluje bakterija E.coli. Tovrstna plastična masa bi lahko po mnenju strokovnjakov predstavljala učinkovito alternativo običajni plastiki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.