Slovenija
27 ogledov

Plastične vrečke naj plačajo

Vrečke so zelo obremenilne za naravo, saj so izdelane iz neobnovljivih virov, tu
1/8
Žurnal24 main
Poslanci SD in društvo Ekologi brez meja danes o predlogu zakona o omejevanju uporabe nakupovalnih vrečk. V Sloveniji porabimo od 300 do 600 milijonov vrečk na leto.

Da bi zmanjšali in preprečili nastajanje odpadkov, ki nesorazmerno obremenjujejo naravo, ter v skladu z ustavno pravico do zdravega življenjskega okolja poslanci in člani društva dajejo pobudo za sprejetje zakona o omejevanju uporabe plastičnih vrečk.

Nobena ni okolju prijazna
"Vrečke za enkratno uporabo so človekova razvada, imajo pa zelo negativen vpliv na okolje. Na leto jih oseba porabi od 150 do 300, za kar se porabi ogromno nafte in onesnažuje okolje. Nobena od vrečk, ne plastična, ne papirnata, niti biorazgradljiva vrečka, ni okolju prijazna. Samo plastična za razgradnjo potrebuje od 500 do 1000 let,'' pravi Petra Matos, predsednica društva  Ekologi brez meja.

Fotografije pobudnikov za sprejem zakona o omejevanju uporabe plastičnih vrečk si oglejte TUKAJ.

20-minutno uporabo vrečke naj plačajo
''Vrečke v povprečju uporabljamo 20 minut. V predlogu zakona je naveden prispevek, ki naj bi ga plačal vsak človek, ki bi vrečko kupil. V bistvu bi prepovedali brezplačno deljenje vrečk na blagajni. Torej tiste za sadje, zelenjavo in meso bi ostale kot doslej brezplačne. Predlagamo 50 centov prispevka za plastične vrečke in 40 centov za biorazgradljive vrečke," je še dejala Matosova.

Zbrani denar bi namenili, kot je zapisano v predlogu zakona, v ekološki sklad, ki podpira in subvencionira okoljske naložbe.

Obdavčitev embalaže
Že konec novembra je šest poslancev Socialnih demokratov in Zaresa v pismu  okoljskemu ministru Roku Žarniću zapisalo, naj "z davčno politiko omeji nepotrebno embalažo". Na problematiko ravnanja z embalažo so začeli opozarjati marca lani, konec prejšnjega meseca pa so Žarniću poslali pismo s konkretnimi predlogi. Med drugim bi plastične vrečke obdavčili z 0,002 evra.

 "Trenutna obdavčitev je občutna le za embalažo, narejeno iz PVC, medtem ko je za drugo simbolična," so zapisali poslanci in dodali, da država od druge embalaže dobi le 400 tisoč evrov na leto.

V VB uspešno omejili porabo

Medtem ko trgovci v Sloveniji nimajo pravega recepta, kako potrošnike pripraviti do tega, da bi porabili manj plastičnih vrečk, so v Veliki Britaniji trgovci sprejeli prostovoljno zavezo k zmanjševanju njihove porabe. Kot pravi Mike Jefferson iz podjetja Valpak, ki na Otoku svetuje glede recikliranja, trgovci spodbujajo kupce, naj ne vzamejo plastičnih vrečk, tudi s tem, da za vrnjeno vrečko dobijo točke zvestobe. Za zdaj so porabo plastičnih vrečk zmanjšali za četrtino, njihov cilj pa je 70-odstotno zmanjšanje, je še pojasnil.

Po podatkih Slopaka, ki pri nas skrbi za odvoz in reciklažo odpadne embalaže, vsak prebivalec porabi 17 kilogramov plastike na leto, zberemo in recikliramo pa le nekaj več kot polovico, to je 8,6 kilograma plastike.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.