Slovenija
29 ogledov

Plaz zasul človeka?

Zemeljski plaz v Gorjah pri Cerknem Žurnal24 main
Zaradi plazu je ogrožen grad Borl. Policisti naj bi zasledili madeže krvi, kar bi lahko pomenilo, da je plaz zasul človeka.

V torek se je na glavno cesto, ki povezuje Ptuj in Zavrč, nato pa pelje proti Varaždinu, vsul zemeljski plaz. Ogrožen je grad Borl, ki stoji na vzpetini nad cesto, s katere se je udrlo kamenje, je za STA potrdila tajnica Društva za oživitev gradu Borl Sonja Golc in pristojne pozvala k ukrepanju.

Kako resne so razmere?

Na občini Cirkulane še čakajo na ugotovitve stroke, zato po besedah direktorice občinske uprave Milene Debeljak ocene o tem, kako resne so razmere na plazišču, za zdaj še ne morejo dati.

Grad si je danes ogledal Zavod za zaščito kulturne dediščine Maribor. Ugotovili so, da zaradi plazu novih poškodb na gradu ni, je pa treba pridobiti strokovna izhodišča ustreznih služb za sanacijo brežine. V ta namen so tudi stopili v stik z vodjo sektorja za odpravo naravnih nesreč, njihova ekipa pa bo terenski ogled opravila v četrtek. Na podlagi pridobljenih informacij se bodo odločili za izvedbo nadaljnjih nujnih ukrepov, so še sporočili iz pristojnega državnega organa.

So si pa plaz že ogledali geologi. Po oceni geologa Jožeta Janeža se je material, ki je bil labilen, že sprožil, zato večjih skalnih podorov v kratkem ne pričakuje, še vedno pa se lahko kruši kamenje v manjših količinah.

Obvoz urejen po lokalnih cestah

Po podatkih Prometno-informacijskega centra je obvoz za osebna vozila urejen po lokalnih cestah, za tovorna vozila pa obvoza ni. Vsem voznikom tovornih vozil priporočajo uporabo mejnega prehoda Središče ob Dravi, saj naj bi delavci Cestnega podjetja Ptuj plaz odstranjevali več dni.

Država bo grad prodala

Grad Borl je ena starejših tovrstnih stavb na Štajerskem in izvira iz 12. stoletja. Po vojni je grad prešel v splošno ljudsko premoženje in je bil nekaj časa zavetišče za vojne sirote. Pozneje so v njem odprli hotel in restavracijo, ki pa so ju po letu 1980 zaprli. V zadnjih letih je skrb zanj prevzela država in ga gradbeno sanirala.

Grad je trenutno prazen, na njem pa potekajo občasne prireditve. Predlani ga je država po dveh neuspešnih poskusih oddaje uvrstila na seznam objektov, namenjenih za prodajo, a do razpisa do zdaj še ni prišlo. To naj bi se zgodilo predvidoma septembra, ko naj bi ga poskušali prodati na dražbi, a bi se postopki zaradi tokratnega dogodka lahko znova zavlekli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.