Slovenija
50 ogledov

Plaz zasul hlev, živina poginila

Zemeljski plaz v Gorjah pri Cerknem
1/16
Žurnal24 main
V naselju Florjan se je sprožil velik plaz, nevarnost še ni mimo.

V kraju Florjan v Občini Šoštanj se je ponoči sprožil velik zemeljski plaz – sprožilo se je okoli tisoč kubičnih metrov zemlje, nevarnosti pa še ni konec, saj veliko zemlje in drevja na vrhu plaza grozi, da se lahko še sproži. 

Kot nam je povedal podžupan občine Viki Drev, plaz ogroža tri hiše. Prebivalce so evakuirali, danes najverjetneje ne bodo prenočili doma. Zasulo pa je manjši hlev – poslopje je povsem uničeno, živina pa je poginila. Eno od hiš, ki ni neposredno ogrožena, je zalila blatna gmota.

Nočni poziv

Na terenu je več gasilcev, ki ob pomoči domačinov in mehanizacije odstranjujejo nanos in skrbijo, da ne bi bile ogrožene še druge hiše. Teren si je že ogledal tudi geolog.

"Žal je zemeljska gmota pod seboj pokopala hlev, v kateri sta bila dva telička, ki ju gasilci niso mogli rešiti in kmetijsko mehanizacijo, pravočasno pa so gasilci iz ene od hiš skozi okno rešili nepokretno starejšo stanovalko," je burno dogajanje opisal Peter Radoja, poveljnik Civilne zaščite v občini Šoštanj-mesto. "Gasilci so se izjemno izkazali, res, kapo dol pred njimi," je dejal Ivo Drev, direktor Kmetijske zadruge Šaleška dolina, čigar novejšo hišo je prav tako delno zasul plaz.

 

Komentarjev 1
  • Žurnalček 07:38 13.februar 2014.

    Tu gre brez dvoma za popolnoma novejso hišo . Kdo je izdal gradbeno dovoljenje , naj pa še škodo plača !