Slovenija
69 ogledov

"Plebiscit se ni zgodil sam po sebi"

Maša za domovino ob dnevu državnosti. Boštjan Tacol
Plebiscita po Peterletovih besedah ne bi bilo, če ne bi državotvorne smeri začrtale prve demokratične volitve.

"Plebiscit o samostojnosti Slovenije, najpomembnejša svobodna in demokratična odločitev slovenskega naroda, se ni zgodil sam po sebi," je na novinarski konferenci ob dnevu samostojnosti in enotnosti poudaril evropski poslanec Lojze Peterle.

Kot je dejal, sam glede procesa osamosvajanja izpostavlja dejstvo, da so se takratne vladajoče in opozicijske stranke v dialogu dogovorile, kako bodo šle na plebiscit.

Zvečer državna proslava

Ob dnevu samostojnosti in enotnosti bo sicer danes zvečer v ljubljanskem Cankarjevem domu državna proslava s slavnostnim govornikom, predsednikom ustavnega sodišča Miroslavom Mozetičem.

Od plebiscita o samostojnosti danes mineva 25 let, zaznamujemo pa tudi dan ustavnosti, saj je pred 24 leti tedanja skupščina razglasila slovensko ustavo.

Slavnostna seja 

Pred proslavo se bo na slavnostni seji sestal DZ, ko bo poslance in goste nagovorila podpredsednica DZ Bojana Muršič.

Premier Miro Cerar bo gostil sprejem za svojce padlih pripadnikov Teritorialne obrambe in ministrstva za notranje zadeve ter civilnih žrtev in ranjenih v vojni za Slovenijo.

Komentarjev 9
  • Avatar Leon
    Leon 14:38 24.december 2015.

    Verjamem ,da bo generacija mladih rojena po 1990 premagala nasprotja, ki se jih gredo domobrani in partizani ! To je edina ovira za demokratično Slovenijo.

  • Avatar Leon
    Leon 14:35 24.december 2015.

    "Plebiscit se ni zgodil sam po sebi".....seveda ne Petrolejček ! Bilo je premišljeno dejanje nomenklature ,vendar se je zataknilo pri delitvi srebrnine ,zato so prišepetovalci iz Argentine in Vatikana nastavili svoje agente ,ki so uspešno razdirali in rušili vse pred ...prikaži več in za seboj . Uspelo jim je razdvojiti narod in pokrasti ostanek narodnega premoženja .

  • Avatar praufo
    praufo 13:23 24.december 2015.

    Plebiscit je bil bombonček ali kolač al pa pečenka za lačne slovence. Pa ne lačne kruha al sploh pečenke in še najmanj vina žejni. Ampak svobode. Kdo je vse skupaj zrežiral , izpeljal in na koncu kasiral ? Vse lepo ...prikaži več in prav, ampak svobode ni na tem svetu, vedno je nekdo nad tabo. Zgodovina se ponavlja, vladarji se menjajo, lokacije se menjajo, sistemi se menjajo, ljudje umirajo, narod je pa suženj od nekdaj. In nekaj najlepšega je prodajat demokracijo, ki so jo že v starem rimu. Demokracija je največja prevara vseh sistemov, ki nateguje slehernega človeka (sužnja) s tem da mu daje lažno utvaro, da o čem odloča. To je pravzaprav največja perverznost. Volivec o ničemer ne odloča ! Vedno je nekdo nad tako in za njega boš delal. Če si pošten do sebe, ne greš na volitve.