Slovenija
20 ogledov

Plen „izvohajo“ z brki

Ko tjulnjem ne pomagajo več oči, v igro stopijo brki. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Brki tjulnjev so tako občutljivi, da zaznajo vrtinčenje vode, ki ga je povzročila riba, še pol minute kasneje, kaže raziskava.

Brki imajo tako podobno funkcijo kot smrček pri psih, pravi zoolog Wolf Hanke z univerze v nemškem Rostocku, piše Daily Telegraph. Na ta način lahko lovijo tudi v najbolj motnih vodah, saj gre za edino orodje, ki jim pomaga pri lovu, ko ne vidijo. Do sedaj so zoologi mislili, da brki služijo le za fizično otipavanje predmetov.

Zvrtinčeno vodo lahko z brki zaznajo še 35 sekund kasneje, ko je riba že odplavala, v tem času pa je riba lahko oddaljena že 70 metrov. „Brki se lahko dobro kosajo z učinkovitostjo eholokacije, ki jo uporabljajo delfini in kiti pri lovu na ribe, „ pojasnjuje Hanke.

Poskus so izvedli s šestletnim tjulnjem, ki so mu zavezali oči. Tega so strenirali tako, da je usmeril glavo v smeri vodne sledi, ki so jo ustvarili z gumijastjo plavutjo. V vodni ogradi so nato ustvarili sledi in žival spustili vanjo, da bi videli ali lahko zazna smer plavuti.

Po petih sekundah je bila natančnost 90-odstotna, po 35 sekundah pa je bila natančnost še vedno 70-odstotna, po 40 sekundah pa tjulenj sledi ni zmogel več najti. Znanstveniki pa ob tem trdijo, da so našli tudi znake, da bi tjulnji prek brkov lahko dobili tudi informacije o velikosti in hitrosti plena.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.