Slovenija
30 ogledov

Plenice niso embalaža!

Napačno odlaganej odpadkov
1/4
Snaga
Inšpekcijski nadzor pokazal, da odpadkov še vedno ne znamo oziroma nočemo ločevati pravilno.

Inšpektorji Skupne uprave Medobčinskega inšpektorata in redarstva so skupaj z javnim podjetjem Snaga opravili nadzor nad odlaganjem in ločevanjem komunalnih odpadkov v dveh občinah, Brezovica in Dobrava-Polhov Gradec.

Ugotovili so, da uporabniki zabojnikov na zbiralnicah, ki stojijo na javnih površinah in so namenjeni vsem, pogosteje ločujejo nepravilno.

V zabojnikih za embalažo so tako med drugim našli plenice, ostanke hrane, odpadno električno in elektronsko opremo ter cigaretne ogorke.

Pri svojih zabojnikih bolj skrbni

"Ugotovljenim nepravilnostim navkljub pa lahko zatrdimo, da nadgrajen način ločenega zbiranja odpadkov (zabojniki za embalažo na zbirnih mestih, torej pri uporabnikih doma), prinaša odlične rezultate, saj Snaga beleži povečane količine ločeno zbranih odpadkov in ustrezno zmanjšanje količine preostanka mešanih komunalnih odpadkov," so sporočili s Snage.

Količina ločeno zbranih frakcij je na celotnem območju delovanja Snage v aprilu 2013 prvič presegla 50 odstotkov, kar pomeni, da so uporabniki v zabojnike za ločene frakcije odložili več odpadkov kot v črne zabojnike.

Tudi številke potrjujejo, da Snagini uporabniki vse bolj ločujejo odpadke. Lani je vsak zbral 117 kilogramov ločeno zbranega papirja, embalaže, stekla in bioloških odpadkov, leto prej 98 kilogramov, leta 2010 pa 84. Zato vsako leto odložijo tudi manj odpadkov na odlagališču Barje – leta 2011 so jih 110 tisoč ton, lani 88.450 ton, letos pa načrtujejo 75 tisoč ton.

Kaznujejo nevključene

Sicer pa lahko inšpektorji kaznujejo tudi tiste, ki niso vključeni v sistem zbiranja in prevoza komunalnih odpadkov; globa za ta prekršek je 800 evrov za posameznika, tri tisoč evrov za samostojnega podjetnika, od šest tisoč do deset tisoč pa za pravno osebo.

Komentarjev 8
  • mph 19:20 30.maj 2013.

    V glavnem se pričakuje porast prodaje uničevalnikov dokumentacije. :-)) V ostalem pa se povsem strinjam, kar je napisal borut123.

  • Igor Đukanović 15:57 30.maj 2013.

    Pri ločevanju odpadkov pogosto opazim, da se folk dela norca in namenoma očitno narobe ločuje. Meče bananine olupke v papir in podobno. Veselilo bi me, če bi več takšnih dobili. Po drugi strani je pa res, da je za nekatere ...prikaži večere odpadke težko vedeti, ali sodijo v črno kanto, ali jih lahko ločimo. Tudi na zgornjem linku kot na vseh do sedaj pregledanih uradnih linkih podjetij za odvoz smeti nisem nikoli našel pametnih navodil, ki jih ne bi že z osnovnošolskim znanjem presegal. Še najboljša sem našel na FB strani Organca. Zgornji link pa raje izbrišite ali preusmerite.

  • borut123 15:17 30.maj 2013.

    SLOVENIJA BO KMALU EDINA DRŽAVA, KI LJUDI OBREMENJUJE, DA MORAJO SAMI LOČEVATI SVOJE KOMUNALNE ODPADKE, JIH KAZNUJE, ČE NE ZNAJO LOČEVATI. DA TI ODPELJEJO SMETI IZPRED HIŠE PA MORAŠ PLAČEVATI VEDNO VIŠJE KOMUNALNE PRISPEVKE. DOLOČENI KONCESIONARJI: PAPIR SERVIS, GORENJE SUROVINA, ...prikaži več PUBLIKUS, PA PRODAJAJO PLASTIKO, PAPIR, STEKLO IN BARVNE KOVINE IN SLUŽIJO MILIJONE NA RAČUN DRŽAVLJANOM, KI JIM ZASTONJ LOČUJEJO ŽE DOMA, POTEM TE PA PRISILIJO ŠE K KAZNIJO, ČE NE VEŠ KAJ PAŠE V KAKŠNO KANTO.TUKAJ JE LINK KAKO SE V RAZVITIH DRŽAVAH LOČUJE ODPADKE. PREBIVALCI MEČEJO SMETI DOMA V SAMO ENO KANTO, POTEM PA VSE SMETI NA DEPONIJI LOČI AVTOMATIZIRAN STROJ ZA LOČEVANJE ODPADKOV.LINK: www.titech.com